Cropped landscape
Külföld
Donald Trump a bevett stratégiát követi Iránnál is?
2018-05-2020:54
Irán, Atomalku, egyesült államok, donald trump, Európai Unió
Diplomáciai manőver lehet Donald Trump döntése, hogy felrúgta az iráni atomalkut. Az ECHO TV Echo mérleg című műsorának szakértői egyetértettek abban, hogy Trump nem először csinál ilyet. Ugyanez történt Korea esetében is, illetve, amikor a NATO-tagállamokkal azt közölte, növeljék a védelmi kiadásaikat, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás mérséklését. 
Árok Norbert László a Századvég Alapítvány kutatója szerint Donald Trump első lépése nagyon kemény, és mindig nagyon kemény pozíciókat foglal el. Csak ezután próbál a felekkel egyfajta diplomáciai megoldásra jutni. 

A szakértő kifejtette, az atomalku felrúgásának van egy gazdasági aspektusa, amely az olaj világpiaci árának alakulását érinti. Irán pedig olajkitermelő ország. Emellett konfliktusos helyzetet teremthet az Európai Unió valamint az Egyesült Államok között. A többi között Magyarország, Németország és Franciaország is gazdasági kapcsolatban áll Iránnal. Amennyiben az Egyesült Államok bevezeti a szankciókat Iránnal szemben, az hátrányosan érinti, korlátozza az országok közti kereskedelmet. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Echo mérleg
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ