Cover
Külföld
A német iszlamisták tovább élvezik a német állampolgárság adta előnyöket
2018-05-2112:31
Több mint ezren utaztak Németországból külföldre terrorszervezetek élén harcolni.
Több mint ezer iszlamista hagyta el Németországot, hogy a Szíriában és Irakban harcoló dzsihadista csoportokhoz csatlakozhassanak. Egy jelentés szerint az iszlamisták több mint felének van német útlevele - derült ki német kormány válaszából, amelyet a Baloldali Párt egyik képviselőjének parlamentben feltett kérdésére adott. 
A válaszból az is világossá vált, hogy tovább növekedett a külföldre utazó dzsihadisták száma, de a növekedés lassult a két évvel ezelőtti helyzethez képest. 
A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Kurd Demokratikus Egység Párt (PYD) 243 tagja hagyta el Németországot, hogy az Iszlám Állam elleni harcban részt vehessen. Németország a PKK-t terrorszervezetként tartja számon. Habár rengeteg német iszlamista került börtönbe Szíriában, Irakban és Törökországban, sokan közülük visszatértek már Németországba, köztük nők és gyerekek. 

Merkel megegyezett az SPD-vel azzal kapcsolatosan, hogy ha a kettős állampolgársággal rendelkező dzsihadisták visszatérnek Németországba, és kiderül róluk, hogy bizonyíthatóan részt vettek a harcokban valamelyik terrorszervezet tagjaként, akkor elveszik tőlük a német állampolgárságukat. A lépést többen kritizálták alkotmányellenesnek nevezve, de a CDU belügyi szakértője,  Armin Schuster kifejtette, hogy az új intézkedés azért fontos, mert ez azt jelenti, hogy a német állampolgárságuktól megfosztott dzsihadistákat vissza lehet küldeni a határra.

A Bild című lap hozta nyilvánosságra, hogy a német kormány az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szolgálatába állt német nők gyermekeinek hazatelepítését tervezi 

A berlini vezetés tervei szerint valamennyi gyermeket hazaszállítják, és "deradikalizálják" rokonok és gyermekvédelmi intézmények segítségével. 

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen  szerint ez nehéz feladat elé állítja a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatot, mert az Iszlám állam "agymosásán" – a szélsőséges iszlamizmus tanain – nevelkedett gyermekek és fiatalok is érkezhetnek Németországba, és kialakulhat egy "új dzsihadista nemzedék".

A dzsihadisták feleségei és gyerekei már meg is kezdték a hazatérést, áprilisban két ISIS-özvegy és három gyermekük tért haza Németországba. A Deutsche Welle információi szerint eddig már legalább 10 gyermek érkezett vissza a háborús övezetből.

Mindeközben kiderült, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségének volt vezetője menedékjoghoz juttatott nagyjából 2000 olyan menedékkérőt, akik a szabályok szerint nem szorultak volna a német állam védelmére. Az illető ellen korrupció gyanúja miatt eljárás indult.  A Brémában feltárt szabálytalanságok nyomán indított ellenőrzés alapján az 50 kirendeltség közül 10-nél állapították meg, hogy az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya 10 százalékot meghaladó mértékben eltér az országos átlagtól, ezért ezeknél a kirendeltségeknél vizsgálatot indítanak, összesen 8500, szúrópróbaszerűen kiválasztott menedékjogi eljárást tekintenek át.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ