Cover
Külföld
A ramadán miatt nem akarnak vizsgázni a berlini muszlimok
2018-05-2118:11
Egyre több muszlim szülő panaszkodik nemcsak Berlinben, hanem már egész Németországban amiatt, hogy a ramadáni böjt idején a tanárok nem mentik fel gyermekeiket az iskolában a szokásosnál megterhelőbb mentális kihívások alól, mint például a vizsgáztatás.
A 2015-ös migrációs válság óta egyre több németnek kell megszoknia az iszlám böjttel, azaz a ramadánnal összefüggő kérések, de sok esetben ultimátumok előretörését nemcsak a közéletben, hanem már az oktatásban is. Berlini sajtóértesülések szerint ugyanis a Német Tanszövetség elnöke, Heinz-Peter Meidinger arról tett említést, hogy egyre több kihívással kell szembenézniük, amióta a ramadánt már a kiskorú diákok körében is betartatják otthon, ezáltal pedig az iskolákban is."

Mivel leginkább Berlinben koncentrálódik a legtöbb migrációs hátterű diák, így elsőként ott jelentek meg nagy számban az olyan muszlim szülőktől származó kérések, miszerint gyereküket a ramadán idején ne tegyék ki megterhelő mentális kihívásnak, mert a szervezetük ilyenkor napközben le van gyengülve." Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek információk, hogy ezek a kérések milyen számban lettek elfogadva vagy elutasítva. Ugyanakkor számtalan politikus is hevesen bírálta, hogy a testre amúgy komoly megterhelést gyakorló iszlám böjt már a kiskorúak körében is terjedőben van. Franziska Giffey családügyi miniszter szerint a gyermekeknek rendszeresen táplálék- és folyadékbevitelre van szükségük, különben dekoncentráltá válnak.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ