Cover
Külföld
Hat év szabadságvesztésre ítéltek Ukrajnában egy tervezett terrortámadással megvádolt férfit
2018-05-2120:28
Hat év szabadságvesztésre ítélte a nyugat-ukrajnai Voliny megye illetékes járási bírósága Grégoire Moutaux francia állampolgárt, akit két éve fogak el Ukrajnában, és a hatóságok azzal gyanúsították meg, hogy terrorcselekményeket készült végrehajtani Franciaországban az ott zajló labdarúgó Európa-bajnokság idején - értesült hétfőn az UNN ukrán hírügynökség az Ukrán Biztonsági Szolgálattól (SZBU).
Az SZBU sajtószolgálatának közlése szerint a bíróság a férfit terrortámadás előkészítésében és fegyvercsempészés kísérletében találta bűnösnek. Az UNN emlékeztetett arra, hogy Grégoire Moutaux-t pontosan két éve, 2016. május 21-én vették őrizetbe, amikor autóval át akart kelni az ukrán-lengyel határon. A járműve csomagtartójában az SZBU munkatársai öt Kalasnyikov gépkarabélyt, több mint ötezer lőszert, két darab kézi páncéltörő gránátot, 125 kilogramm trotilt és 100 darab elektromos detonátort találtak. 
Az SZBU szerint a férfi mecsetek, zsinagógák, valamint hidak és utak, de még adóhivatali irodák ellen is készült terrorcselekményeket végrehajtani a franciaországi labdarúgó Eb alatt. Később kiderült, hogy a robbanószer és a fegyverek nem voltak valódiak, hanem az Ukrán Biztonsági Szolgálat által készített utánzatok, amelyeket Mihajlo Zubov, az SZBU ügynöke, az Azov önkéntes alakulat volt tagja adott el a francia férfinek.
Moutaux 2015 nyarán ismerkedett meg Zubovval a Donyeck megyei Mariupolban, amikor önkéntesnek jelentkezett az Azov alakulathoz. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Moutaux szélsőjobboldali nézeteket vall, és a terrortámadásokkal akarta a társadalom figyelmét felhívni a migránsok növekvő számára Franciaországban - írta az UNN. A per során a vád képviselője lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket mutatott be, amelyeken a francia férfi mesél Zubovnak terrortámadási terveiről. 

Moutaux sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a felvételek valódiságát, és egészében elzárkózott attól, hogy vallomást tegyen a bíróságon. Zubovot, a vád koronatanúját sem tudta meghallgatni a bíróság, mert tavaly tavasszal öngyilkos lett. A bíróság ejtette a csoportosan elkövetett bűncselekmény vádját, mert a nyomozás során nem találtak senkit, aki Moutaux bűntársa lett volna. Egyelőre sem az ügyészség sem a védelem nem nyilatkozott arról, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ