Cover
Külföld
Még mindig nem tudja megoldani a korukról hazudó migránsok ügyét a svéd állam
2018-05-2106:09
Stefan Löfven svéd miniszterelnök utasítására felfüggesztették 9000 kiskorú afgán deportálását Svédországból. Ám nekik korukat egy vizsgálattal kellett volna alátámasztaniuk. Mint kiderült, a 9000 megkímélt afgán 78 százaléka felnőttkorú a vizsgálatok szerint.
A migrációs válság egyik szignifikáns problémája, hogy nem tudjuk, pontosan kik is érkeztek Európába. Ezt tökéletesen példázza az, hogy a bevándorlók például rendszeresen hazudnak a hatóságoknak életkorukról, hiszen ha fiatalkorúként kezelik őket, jobb és gyorsabb ellátásban részesülhetnek, ráadásul nagyobb valószínűséggel maradhatnak az adott célországban. Ami igazán durva, hogy erre még Soros Györgyhöz köthető szervezetek is bátorították a migránsokat.

Mondani sem kell, hogy ebből aztán rengeteg problémája származott/származik az olyan országoknak, mint Dánia, Németország, és Svédország.

Nem elég azonban, hogy a hatóságokat félrevezetik a migránsok, de ha emiatt el is utasítják menekültkérelmüket, nem kizárt, hogy egyszerűen felszívódnak. A svéd hatóságok nyilvántartása szerint például 4 492 kiskorú hollétéről például semmit nem tudni, csak 2018 első két hónapjában 223 gyerek tűnt el, miután nem kaptak menekültstátuszt.

Ekkora káosz után nem is csoda, hogy a hatóságok úgy döntöttek, életkorvizsgálatnakkell alávetni a migránsokat. A törvényszéki orvosszakértők a bölcsességfogak és a térdízületek röntgenvizsgálatával kívánták megállapítani egy bevándorlóról, hogy valóban fiatalkorú-e. Beszédes azonban az, hogy ezeket a teszteket önkéntes alapon végezték, azt azonban hozzá kell tenni, hogy az orvosi vizsgálatot elutasító migránsokat felnőttként fogják kezelni menedékkérelmük elbírálásakor.

Hogy a rendszer mennyire komolyan vehető, arról nagyon sokat árulkodik annak a 9000 afgán migránsnak az esete, akik deportálását Stefan Löfven miniszterelnök megakadályozta fiatalkoruk miatt, és akik egy jelenlegi törvény alapján gond nélkül az országban maradhatnak.

A svéd Expressen lap azonban kiderítette, hogy ezeknek az afgánoknak a 78 százaléka voltaképpen felnőtt, 100 százaléka pedig nem rendelkezett semmilyen személyazonosító okmánnyal, amikor a skandináv államba érkeztek. Azt már mondani sem kell, hogy 99 százalékuk férfi.

Löfven miniszterelnök tüntetések hatására döntött amellett, hogy leállítja az afgánok kitoloncolását. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ