Cropped landscape
Gazdaság
A versenyképesség növelése kiemelt feladat a mezőgazdaságban
2018-05-2209:15
Nagy István agrárminiszter a mezőgazdaság versenyképességének növelését nevezte a legfontosabb célkitűzésnek a Világgazdaságnak adott interjúban. 
A lap keddi számában megjelent interjúban az agrártárca pénteken kinevezett vezetője kifejtette, hogy bár a magyar agrárium kibocsátása 52 százalékkal nőtt 2010 és 2017 között, ugyanakkor az egy hektáron elért jövedelem az uniós átlagnak csak az 59 százaléka. 
    
A hatékonyságnövelő intézkedések között említette egyebek közt az öntözésfejlesztést, az üvegházi zöldségtermelés kapacitásának megduplázását, a precíziós fejlesztések és a generációváltás támogatását, az agrárszakképzés korszerűsítését, a foglalkoztatás javítását az ágazatban.
    
Fontos feladatnak nevezte az osztatlan közös tulajdon felszámolását. Ezzel kapcsolatban elmondta: a nemzeti földalapot képessé kell tenni a művelést akadályozó birtoktestek megvásárlására, hogy majd tagosítva, birtokba rendezve értékesítse ezeket a területeket. A földforgalmi törvény módosításával elő szeretnék segíteni a földcseréket és a birtokösszevonásokat is a gazdaságos termelés érdekében - tette hozzá.
    
A tárca ösztönözni kívánja az agráriumban az integrációk kialakítását, a miniszter szavai szerint húsz éves távlatban az a cél, hogy az azokban résztvevők tulajdonolják a feldolgozóipart és a kereskedelmet is. Úgy véli, ennyi idő alatt annyi tőke képződik ezekben az integrációkban, hogy vételi ajánlatot tehetnek majd a kereskedelmi láncoknak - olvasható a Világgazdaságban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ