Cropped landscape
Külföld
Áttörés előtt állhat a visegrádi márka
2018-05-2220:37
Kína érdeke is, hogy a V4-ek szándéka érvényesüljön és ezáltal a gazdasági kapcsolatok is megerősödjenek – mondta Tóth Gábor az Európa Kapuja V4 – Kína Egyesület elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Kifejtette: a Közép-kelet-európai országok egyesével nem elég erősek, ezért volt szükség, hogy együtt V4-ek néven mutatkozzunk be Kínának.
Sanghaji egyetemen tartott előadást Matolcsy György magyar jegybankelnök Kína és a visegrádi szövetség országainak gazdasági kapcsolatairól. Az Európa Kapuja - V4-Kína Egyesület elnöke szerint A kapcsolat a két növekedési motor között című értekezéssel az Orbán Viktor nevével fémjelzett gazdaságpolitikai megközelítés márkateremtése kezdődhetett meg Kínában. A szakértő úgy tartja egyre kézelfoghatóbb valósággá válik, hogy amiként Kína az ázsiai növekedés motorja, úgy a V4-ek, és közülük a négy százalék feletti GDP-növekedést mutató Magyarország Európáé. A hosszú távon gondolkodó kínaiaknak kifejezetten pozitív kicsengésű volt Orbán Viktor miniszterelnök hosszú távú tervezésről szóló kijelentése.

Tóth Gábor kiemelte: az élelmiszerhez köthető iparágakra van a legnagyobb szüksége Kínának. Exportképes cégekkel teli régióként meg kell találnunk azokat a kapcsolódási pontokat, ahol ki tudjuk szolgálni ezt a hatalmas piacot – tette hozzá.

Kapcsolat a két növekedési motor között

Ha Brüsszel és Magyarország vitája odáig fajul, – a kötelező betelepítési kvóták, vagy a migráció tekintetében - hogy élesítik az uniós források megvonását, akkor az így kieső költségvetési bevételeket Kína pótolhatja – hívta fel a figyelmet Tóth Gábor. Magyarországnak egy teljesen új szövetségi rendszerben kell gondolkodnia, ha nem sikerül kiegyeznie – tette hozzá.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ