Cropped landscape
Külföld
Az ENSZ főtitkára a katonai műveletek beszüntetésére szólította fel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetet
2018-05-2206:22
A belföldi és külföldi, többek között a szíriai katonai műveletek beszüntetésére  szólította fel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetet António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn.
A világszervezet vezetője élesen bírálta a szervezetet, amely a legjobban felfegyverzett Libanonban, és amely politikai pártként is működik. 
    
Guterres sürgette egyben a libanoni kormányt és fegyveres erőit, tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megtiltsák a Hezbollahnak és más fegyveres szervezeteknek a fegyverek beszerzését, valamint az államin felülálló félkatonai képességek megteremtését.
    
Az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács számára készített jelentésében kiemelte, hogy a Hezbollah katonai tevékenysége megsérti nemcsak a világszervezet 2004-ben hozott határozatát, amely elrendelte minden libanoni milícia leszerelését, de az 1975-90 között dúló libanoni polgárháborút lezáró Taifi egyezményt is. 
    
Guterres felszólította a Hezbollahhal szoros kapcsolatban álló országokat, hogy bátorítsák a Hezbollah átalakulását egy kizárólag civil politikai párttá.
    
Az ENSZ főtitkárának jelentése nem sokkal azt követően készült, hogy az Egyesült Államok május 16-án újabb szankciókat jelentett be a libanoni Hezbollah legfelső vezetése, közte Haszan Naszrallah, a radikális síita szervezet vezetője és helyettese, Naim Kasszem ellen. 
    
Az Arab-öböl menti együttműködési tanács (GCC) az amerikai szankciókkal párhuzamosan léptetett életbe büntetőintézkedéseket a Hezbollah vezetőségének tíz tagjával szemben. A büntetőintézkedések értelmében az érintett személyek vagyonát, bankszámláit zárolják a szervezet hat tagállamának (Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Katar) területén. 
    
A május 6-án, kilenc év után megrendezett libanoni parlamenti választás egyik abszolút nyertese a Hezbollah volt, amely a törvényhozási mandátumok több mint felét szerezte meg. 
    
Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti a jól felfegyverzett, Irán támogatását élvező Hezbollahot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ