Cropped landscape
Külföld
Csak az unióban kilencvenmillió első- és másodgenerációs bevándorló él
2018-05-2217:31
Az Európai Számvevőszék által végzett kutatás rámutatott, hogy a másodgenerációs migránsokat is figyelembe véve az unió lakosságának körülbelül 18%-a migrációs hátterű. A statisztikák szerint jelenleg több mint 21 millió uniós állampolgárság nélküli személy tartózkodik jogszerűen az Európai Unió területén. Az unió lakosságának körülbelül 4%-a unión kívülről érkezett migráns, és minden évben uniós állampolgárságot szerez egy részük - írja a 888.hu.
A 2013 és 2016 közötti időszakban körülbelül 3,2 millió unión kívülről érkezett bevándorló szerezte meg az unió valamely tagállamának állampolgárságát.
A migránsok beáramlásának hosszú távú hatása attól függ majd, hogy milyen mértékben sikerül beilleszkedésük az európai társadalomba. Integrációjukra vonatkozóan hét, a tagállamok és az unió által kezelendő kihívásra mutattunk rá
– fogalmazott Iliana Ivanova, a tájékoztatóért felelős számvevőszéki tag.

A jelentés megjegyzi, hogy a bevándorlók nagy része családegyesítési program keretében érkezett Európába.
A nyugat-európai államok és az Egyesült Államok közötti nézetkülönbség egyik ikonikus példája, hogy míg Washingtonban a Trump-kormányzat szigorította a családegyesítésre vonatkozó szabályokat, addig a nyugat-európai országok szerint ez az integráció egyik alapvető eszköze.
A számvevőszék jelentése nem tér ki azokra a bevándorlókra, akik engedély nélkül tartózkodnak az unió területén. A jelentés szerint a bevándorlók elsősorban öt uniós országban tömörültek össze:
  • Németországban,
  • Spanyolországban,
  • Franciaországban,
  • Nagy-Britanniában
  • és Olaszországban.
A tömeges bevándorlást elutasító országok – mint Magyarország és Lengyelország – viszonylag homogének maradtak a jelentés szerint.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ