Cropped landscape
Külföld
Csökkent a kivándorolást fontolgató lengyelek száma
2018-05-2218:18
A tavalyi évhez képest két százalékkal csökkent, és rekordalacsony szintet ért el a kivándorolást fontolgató lengyelek száma a Work Service lengyel munkaközvetítő cég felmérése szerint.
A Work Service évente vizsgáltatja a lengyelek külföldi munkavállalásra való hajlandóságát. Idén a megkérdezettek 11,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fontolgatja az ilyen célú kivándorlást. Ez 2 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi adatnál. A kivándorolást tervezők közül 85 százalék nem rendelkezik felső fokú végzettséggel. A szakképzett személyeknek csak egy ötöde vállalna munkát külföldön, ami a tavalyi felmérés adataihoz képest 9 százalékos visszaesést jelent.

A munkanélküliek körében a kivándorlási hajlandóság viszonylag alacsony (13 százalékos), miközben a kiutazást fontolgatók 69 százalékának jelenleg van állása. A vizsgálat eredményei azt is mutatják, hogy a kiutazást fontolgatók fő célországa az előző évektől eltérően nem az Egyesült Királyság lenne, ahova csak a válaszadók 6 százaléka kívánkozik, hanem Németország (31 százalék) és Hollandia (15 százalék). A külföldön munkát vállalni akarók közül 24 százalék le is telepedne egy másik országban, 20 százalékuk néhány évre utazna ki, 31,5 százalék három hónaptól egy évig terjedő időt töltene Lengyelországon kívül.

A külföldi munkavállalást a lengyelek 87 százaléka egyáltalán nem fontolgatja, 40 százalék azért, mert elégedettek az állásával. Ez utóbbi mutató 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A megkérdezettek 5 százaléka azért nem vándorolna ki, mert attól tart, hogy külföldön rossz bánásmódban részesülhet. A felmérést a Kantar Millward Brown véleménykutató cég végezte el március végén egy 708 fős mintán.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ