Cropped landscape
Gazdaság
Pénzügyminisztérium: 209,4 milliárd forint az államháztartás áprilisi hiánya
2018-05-2212:52
Pénzügyminisztérium, költségvetés, államháztartás
Az államháztartás központi alrendszere 209,4 milliárd forint hiánnyal zárta áprilist, a deficit az év első négy hónapjában elérte az 1081,4 milliárd forintot - erősítette meg az előzetes adatokat kedden a Pénzügyminisztérium (PM) a honlapjára kitett részletes jelentésében. 
A január-áprilisi deficit az 1360,7 milliárd forintos egész évi előirányzat 79,5 százaléka. 
    
A központi költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 1119,5 milliárd forintot, az elkülönített állami pénzalapoké pedig 7,0 milliárd forintot tett ki, miközben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,1 milliárd forintos többletet értek el. 
    
A jelentés szerint a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági növekedés mellett. 
    
Tavaly áprilisban az államháztartás központi alrendszere 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, az év első négy hónapjában a halmozott hiány 121,5 milliárd forintot tett ki. A tájékoztató szerint az idei első négyhavi egyenleget elsősorban az uniós kifizetések és az egyes költségvetésből finanszírozott programok kiadásai - Modern városok program, Egészséges Budapest program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása - határozták meg. 
    
A Pénzügyminisztérium közölte: az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Az idén ugyanakkor mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe. 
    
Tavasszal minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt juttatott a kormány - idézte fel a tárca utalva arra is, hogy márciusban téli rezsicsökkentésről is döntöttek, ami minden háztartásnak 12 ezer forintos megtakarítást hozott. 
    
Január-áprilisban az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 91,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesülését - ismertették a jelentésben. 
    
A központi alrendszer bevételei április végéig 5977,9 milliárd forintot tettek ki, ami 518,2 milliárd forinttal nagyobb az előző év azonos időszakához képest. A kiadások az év első négy hónapjában 7059,3 milliárd forintra rúgtak, ami 1478,1 milliárd forinttal nagyobb az elmúlt év azonos időszakához mérve. 
 
A központi költségvetés adóssága április végéig 898,3 milliárd forinttal növekedett 2017 végéhez képest, s így elérte a 27 644,5 milliárd forintot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ