Cropped landscape
Külföld
Rétvári Bence: Európában a kereszténydemokrata és a liberális szemléletet áll szemben egymással
2018-05-2218:23
Rétvári Bence szerint az 1968-ban Nyugat-Európában összeütköző értékek között mai is küzdelem zajlik, a bevándorlás kérdésében is a kereszténydemokrata és a liberális szemléletet áll szemben egymással.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, az 1968-as mozgalmakról szervezett budapesti tanácskozáson arról beszélt, hogy ma is jelen vannak Európában azok az értékek, amelyek 1968-ban Nyugat-Európában összeütköztek, tehát a szabadság "szabadossági" felfogása, a korábbi, közösséget összetartó értékek tagadása, valamint ennek ellenreakciójaként a keresztény gyökerek megerősítése. Van egy liberálisabb, sok esetben "nihilistább" és van egy keresztény, konzervatív, nemzeti hozzáállás - mondta Rétvéri Bence.

Hozzátette: most is ilyesfajta küzdelem zajlik, és ezek a legtisztábban a legkritikusabb társadalmi kérdésekben jelennek meg. Példaként említette, hogy a bevándorlás kérdésében is kétfajta szemlélet, eszmeiség áll szemben: a kereszténydemokrata közösségi társadalomé és a liberális nyílt társadalomé. A kereszténydemokrata politikus kifejtette, úgy gondolják, az embereknek fontosak az identitásaik, hiszen "közösségi társadalmunkban" az identitáselemek azért fontosak, mert közösséget tudnak képezni.

A velünk szemben álló liberálisok mindenben a diszkrimináció alapját látják, továbbá tagadják egy közös társadalmi erkölcs alapjait is, míg mi erre építjük a gondolkodásunkat - tette hozzá. Rétvári Bence szerint a liberális gondolkodás, a közösségrombolás egyik következménye az elmagányosodás. Mi úgy gondoljuk, hogy a közösségi társadalom az, amely megadja a boldogabb élet lehetőségét, mi ezt kívánjuk szolgálni - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy Európa nyugati és keleti felén az 1968-as év mennyire mást jelentett: nyugaton egyfajta jóléti társadalom kényelmében való radikális eszmekeresést és lázadást, mindazon hagyományos értékek felrúgását, amelyek segítettek a második világháború után újjáépíteni Európát. Kelet-Európában 1968 a prágai tavaszt, a kommunista diktatúra elleni lázadást, a felkelés szimbólumát jelentette - mutatott rá.

Az államtitkár kitért arra is, felfoghatatlannak tartják, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke május elején Marx-szobrot avatott. Minden közép-európai nemzet számára elfogadhatatlan az, hogy több millió polgárának szenvedését "valaki egy pillanat alatt lesöpri, és azt mondja, hogy ez nem számít" - mondta. Hozzátette: a világon bárhol, ahol megpróbálták a marxismust a gyakorlatba átültetni, ott mindig jogfosztás, elnyomás és diktatúra lett belőle.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ