Cropped landscape
Külföld
Svédországban már háborúra készülnek
2018-05-2211:53
Svédország, terrorizmus, cselekvési terv
Kiadványt adtak ki, melyben részletesen elmagyarázzák a svédeknek, mit kell tenni akkor, ha támadás éri az országot. 
A svéd kormány egy többoldalas kiadványt juttat el az állampolgároknak, amelyben részletesen leírják, mit kell tenni egy esetleges terrortámadás során, illetve abban az esetben, ha kitör a háború a skandináv országban - írja a 888.hu.

Igyekeztek megakadályozni az általános pánikot, hiszen a prospektusba beleírták, hogy Svédország sok más országnál jóval biztonságosabb, azonban folyamatosak a fenyegetések, amelyeket jobb komolyan venni. Azt kérik mindenkitől, hogy tárazzon be az otthonában nagy mennyiségű konzervet, vizet és takarókat, majd leírják, mit is kell tenni, amennyiben beüt a krach és nem működik rendesen a kommunikációs hálózat, az élelmiszer- és vízellátás, valamint a fűtési hálózat. Figyelmeztették továbbá a lakosságot, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén mindenkinek részt kell vennie a krízis elhárításában.
Mindenkinek, aki Svédországban él, részt kell vennie a védekezésben az egészségétől függő mértékben
– írták. 
 
Ez azt jelenti, hogy akár a fegyveres erőknél is elhelyeznék a jobb egészségi állapotban lévő polgárokat. A kiadvány az alábbi vészhelyzetekre tér ki: 

  • természeti katasztrófa, 
  • súlyos balesetek, 
  • terrortámadás, 
  • informatikai támadás és 
  • háború.
Mindnyájunknak felelősségünk van az ország biztonságának fenntartásában, éppen ezért fel kell készülnünk. Mindenki számára fontos, hogy tudja, hogyan tudunk hozzájárulni, ha valami igazán komoly dolog történik
– mondta Dan Eliasson, a tájékoztató füzetet kiadó szervezet vezetője. 
 
A portál hozzáteszi, utoljára a II. világháború idején adtak ki ilyen kiadványt Svédországban. Az "Amennyiben háború törne ki" címet viselő cselekvési tervet összesen 13 nyelvre fordították le és május 28-a és június 3-a között juttatják el az otthonokba.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ