Cropped landscape
Külföld
Tegnapi történelem: Marx a gyűlölet prófétája volt
2018-05-2206:57
Karl Marx, kommunizmus, Jean-Claude Juncker, migráció
Nem értették félre Karl Marxot a kommunista diktátorok, mint ahogyan azt az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker állítja - mondta az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) igazgatóhelyettese. Marx a gyűlölet prófétája volt - szögezte le. 
Emlékezetes, hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott a németországi Trierben a Karl Marx születésének 200. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat megnyitóján. Juncker felszólalásában megvédte a filozófust, akiről azt mondta: nem felelős a követőinek rémtetteiért. 
Karl Marx már fiatalkorában olyanokat írt le, hogy az e világi végítélet hozza majd el a tökéletes társadalom megszületését, és annak a zenéjét a Marseillaise fogja adni, a taktust pedig a guillotine üteme veri hozzá. Marx egész életét egyfajta gyűlölködés hatotta át. Ön- és világgyűlölet volt benne, amit a kutatók manapság orvosi problémára próbálnak visszavezetni - fejtette ki Máthé Áron. 

Békés Márton a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szerint Juncker, a nyugati elit globális képviselője trieri beszédével egyértelműen azt mutatta meg a nyugat- és kelet-európai népeknek, hogy kinek hol a helye. 
Békés Márton arról is beszélt, hogy a migráció a kommunizmushoz hasonlóan a nemzeti határok lebontását és a nemzeti identitás feloldását szeretné. Mind a kommunista kísértés, mind pedig a neoliberális migránspárti kísértéssel szemben csak a nemzetállami identitás megerősítésével lehet védekezni – húzta alá az igazgató. 

A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ