Cropped landscape
Külföld
A megoldhatatlan liberális dilemma: egy muszlim nő gyantázhat-e egy transzszexuálist?
2018-05-2311:42
Azt, hogy a korlátok nélküli liberalizmusnak néha már önmaga válik a korlátjává, jól példázza az az eset, amikor egy kanadai transzszexuális azért perelt be egy szépségszalont, mert az ott dolgozó muszlim vallású nő – aki csak női testeket érinthet – nem volt hajlandó a férfi nemi szervvel is rendelkező kuncsafton a gyantázást elvégezni - írja a 888.hu.
A világ egyik legliberálisabb államaként ismert Kanadában a most kitört botrány komoly dilemma elé állítja az ország igazságszolgáltatását és közvéleményét egyaránt. 

Történt ugyanis, hogy egy transznemű nő – akinek férfi nemi szerve van – az ontariói Emberi Jogok Törvényszékén beperelt egy szőrtelenítéssel foglalkozó windsori szépségszalont, mivel diszkriminatív módon megtagadták a sértett kiszolgálását.

A transznemű nő a bíróságon benyújtott panasza szerint 50 000 kanadai dollár kártérítést követel a Mad Wax nevű windsori szépségszalontól az emberi méltóságának megsértése miatt.

A szépségszalon azért tagadta meg a transzszexuális kuncsaft kiszolgálását, mivel az üzletben dolgozó, gyantázással foglalkozó nő muszlim vallású volt, aki ezért a munkája során csak a nők testéhez hajlandó hozzáérni.

Megszólalt az ügyben a szépségszalon tulajdonosa is, aki szerint a mostani vitatott esetben érdekes módon éppen az okozta a gondot, hogy a cég mindenkinek a szabadságjogait kiemelten tiszteletben tartja. 

Az üzlet hivatalosan csak nők számára kínálja a szolgáltatásait, ám ennek ellenére bármilyen nemű, vallású és identitású embert vár a vendégei közé. Ugyanakkor viszont az eset idején egyedül dolgozó munkatárs egy vallásos muszlim nő volt, akinek a vallási meggyőződéséhez való jogát a cég szintén tiszteletben tartja.

Egyelőre még nem döntött a kanadai bíróság a rendkívül kényes ügyben.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ