Cover
Külföld
Horvát államfő: A migránsokat vonzza a határ menti területek elnéptelenedése
2018-05-2316:32
A határ menti területek elnéptelenedése nyílt meghívást jelent a migránsok számára, akik potenciális fenyegetést jelentenek Lika-Zengg és a vele szomszédos, egyre gyérebben lakott horvátországi megyékre – figyelmeztetett Kolinda Grabar-Kitarovic államfő szerdán.
A horvát elnök a boszniai határhoz közeli délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyei tanács ülésén szólalt fel. A megyén keresztül halad át egy új balkáni migránsútvonal. A jórészt közel-keleti bevándorlók Bosznia-Hercegovinából érkeznek illegálisan az országba, majd haladnak tovább Szlovéniába, hogy onnan eljussanak más uniós országokba – írja az MTI.

Grabar-Kitarovic kiemelte: a lakosság megtartása ezekben a megyékben kulcsfontosságú a biztonság szempontjából. Az államfő azt mondta, itt az ideje, hogy a kormány véghez vigye a reformokat, amelyek biztosítják a bérek növekedését, és megállítják az elvándorlást, amely az államfő szerint egyes területeken katasztrofális méreteket öltött.

Hozzátette: sürgősen demográfiai intézkedéseket kell hozni, párhuzamosan a gazdasági intézkedésekkel, különleges hangsúlyt fektetve a családpolitikára.

"Nemsokára nyilvánosságra hozom javaslataimat, a kormánnyal vagy egyedül" – mondta Grabar-Kitarovic, majd felszólította a kormányt, hogy közösen oldják meg a problémát.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ