Cropped landscape
Külföld
Újabb afgán menedékkérőket toloncoltak ki Németországból
2018-05-2306:47
Afgán menedékkérők újabb csoportját toloncolták ki Németországból. Repülőgépük szerda reggel érkezett meg Afganisztán fővárosába, Kabulba.
A Frankfurt am Mainból útnak indított járat fedélzetén 15-en utaztak - mondták el német biztonsági források. Két menedékkérő kitoloncolását az utolsó pillanatban állította meg egy szövetségi bíróság.

2016 decembere óta ez volt a 13. alkalom, hogy kiutasított afgán menedékkérőket küldtek haza a német hatóságok, szám szerint összesen 234-et. Legutóbb egy hónappal korábban indult deportációs járat Németországból Afganisztánba. Jogvédők az egyre romló afganisztáni biztonsági helyzetre hivatkozva vitatják a kitoloncolásokat. A kabuli kormány az ázsiai ország területének csupán 40 százalékát tartja ellenőrzése alatt, a többi térségben a kormányellenes tálib felkelők, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei vagy más szélsőséges csoportok vetették meg lábukat.

A német hatóságok intézkedése 2017 óta csak a bűncselekményt elkövető vagy terrorizmussal vádolt emberekre vonatkozik, illetve azokra, akik következetesen megtagadták az együttműködést személyazonosságuk megállapítására. Németország a 2017 májusában a kabuli német nagykövetség előtt elkövetett merénylet hatására néhány hónapra felfüggesztette a tömeges kitoloncolásokat. A támadásban több mint 90 ember életét vesztette, legalább 400 pedig megsebesült.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ