Cropped landscape
Gazdaság
A Balaton a világ bortérképén
2018-05-2411:04
balaton, bor, turisztika
A turisztikai szépségei mellett a kiváló borainak köszönhetően is nemzetközi ismertségre tehet szert a balatoni régió. A borvidék egyik terméke nemrég Európa egyik legnagyobb presztízsű versenyéről hozta el az aranyérmet. 
Európa egyik legrégibb és legnagyobb presztízsű versenyén a legjobbak közé sorolták a Balaton-felvidéki Canter Borház termékét. A borászat 2017-es évjáratú Magnus sárgamuskotálya aranyérmet nyert a bordoux-i Challenge International du Vinen. 
 
Gelencsér Gergő, a Canter Borház főborásza lapunknak elmondta: az elmúlt évek munkájának köszönhetően a pincészet prémium borai mind gyakrabban szerepelnek sikerrel a hazai és nemzetközi versenyeken. A 2011-es balatonfüred-csopaki merlot Champion-díjat kapott Szlovákiában, a Danube Wine Challange-en. A márciusi párizsi Vinalies Internationales-en elért ezüstérem után pedig a 2017-es évjáratú Magnus sárgamuskotályt ismerték el a bordeaux-i borverseny ítészei.
A nemzetközi versenyeken kiváló borok mérettetik meg magukat, minőségi szempontból nagyon magasra teszik a mércét, és szigorú szabályoknak kell megfelelniük a termékeknek. Ezért is számít nagy elismerésnek egy-egy díj megszerzése
– emelte ki. 
 
A szakember jelezte: a borkészítéskor elsősorban a fogyasztók elvárásainak próbálnak megfelelni, már a szőlő szüretelésekor figyelembe veszik, hogy mi az, amit keres a vevő.
A borászok sokszor nincsenek könnyű helyzetben: olyan italt szeretnének készíteni, amilyet megálmodtak, azonban ez sokszor nincs összhangban a fogyasztói ízléssel. Mi arra törekszünk, hogy a vásárlói visszajelzések alapján minél jobb minőségű borokat vigyünk a piacra
– fogalmazott a szakember. A készítés során azonban nem csak a hazai ízlésvilágot próbálták kiszolgálni, a cél az volt, hogy az ital a nemzetközi trendeknek is megfeleljen.

Sárgamuskotállyal csak nemrégiben kezdett el foglalkozni a Balaton-parti borászat, a második évjárat máris nagy sikert aratott.
A sárgamuskotályt a legtöbben Tokajjal azonosítják, ahol a beaszúsodott szőlőből édes bort készítenek. Mi ezzel ellentétben egy sokkal könnyedebb, illatos, de száraz bort szerettünk volna a fogyasztók asztalára tenni
– emelte ki a főborász. 
 
A 2016-os első próbálkozást követően a tavalyi évjárat igazán különlegesre sikerült. A hibátlan szőlőfürtöket teljes érettségükben szüretelték, majd a préselés előtt héjon áztatott mustot lassan erjesztették.

Gelencsér Gergő rámutatott: a világ borpiaca hazánkat elsősorban Tokajjal és az onnan kikerülő édes borokkal azonosítja – emellett néhány helyen a villányi régiót is ismerik –, a Balaton azonban főként turisztikai látványosságaival hívja fel a külföldiek figyelmét. Sokan nem tudják, hogy kiváló borok kerülnek ki erről a borvidékről.
A célunk az, hogy olyan magas minőségű borokat vigyünk a nemzetközi piacra, amelyek segítségével a Balaton-felvidéket felhelyezhetjük a világ bortérképére
 – emelte ki a főborász. Jelezte, a minőségi elvárás önmagukkal szemben is magas, a zánkai borászat komoly technológiával, világszínvonalú üzemmel rendelkezik, ami lehetőséget teremt arra, hogy kiváló borok hagyják el a pincészetet.

A Canter Borház Európa egyik legmodernebb borászata, a mintegy 4500 négyzetméteres üzem kialakításakor nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a borászat volumenében felvegye a versenyt a nagyobb üzemekkel, miközben minőségében az elérhető legmagasabb technológiai és borászati színvonalat képviselje. Tihanyban, Dörgicsén és Somlón saját ültetvénnyel rendelkeznek, mintegy 110 hektáron.
 
Tihanyban a rozéborok alapanyagait, a merlo-t, a cabernet sauvignont, a portugiesert és a kékfrankost termesztik. A Nagy-Somlói borok alapanyaga, a juhfark, a furmint, a hárslevelű, a tramini és az olaszrizling a somlói dűlőkről kerül a feldolgozóba. Míg Dörgicse a kék szőlők prémiumterülete, ahonnan a hordószelekciós prémium cabernet sauvignonok és merlot-k kerülnek ki.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ