Cropped landscape
Külföld
Soros elérte célját: Írország szavaz az abortuszról
2018-05-2512:19
Soros György elérte célját, Írország ma szavaz a terhességmegszakítás liberalizálásáról. A tőzsdespekuláns mindent elkövetett, hogy a szigetországban népszavazást írjanak ki az abortusz kérdéséről. A milliárdos szervezete a Nyílt Társadalom Alapítványok 137 ezer eurót, azaz nagyjából 43 millió forintot adott az ír Amnesty International abortuszt támogató kampányára. A referendum eredménye szombatra várható. 
Az elmúlt hetekben tüntetésektől volt hangos Írország.  Az abortusz támogatói és ellenzői is számtalanszor utcára vonultak Dublinban.  Azok, akik elutasítják a terhesség megszakítást attól tartanak, hogy a megengedőbb szabályozás miatt megemelkedne az orvosi beavatkozások száma. 
 
A katolikus többségű ország alkotmánya szerint a magzatnak és az édesanyának egyenlő jogai vannak; terhességmegszakítás csak abban az esetben lehetséges, ha a magzat veszélyezteti a nő életét.  A pénteki népszavazáson az embereknek arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy vissza akarják-e vonni az alkotmány 8. kiegészítését, amely kivételek nélkül tiltja az abortuszt. 

A voksolás magyar idő szerint reggel nyolc órakor kezdődött. A szavazatokat szombat reggel számolják össze, az eredmény pedig délutánra várható. 

Közben fény derült arra, hogy 
a népszavazás kiírásához Soros Györgynek is köze volt. A tőzsdespekuláns az ír Amnesty Internationalt használta fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a dublini kormányra. A Nyílt Társadalom Alapítványok 137 ezer eurót, azaz nagyjából 43 millió forintot adott az Amnesty terhesség-megszakításról szóló kampányára.
 A milliárdos által finanszírozott akció célja az abortuszszabályozás liberalizációjának kikényszerítése volt. Azonban egy ír jogszabály kimondja, hogy az NGO-k nem fogadhatnak el a 100 eurónál nagyobb összegű, politikai akciókra szánt külföldi támogatást, ezért az Amnesty-nek most vissza kellene fizetnie ezt az összeget, bár a szervezet azzal védekezett, hogy szerintük az ír alkotmány módosítása tulajdonképpen nem is politikai ügy. 
 
Szakértők szerint Sorosnak azért fontos, hogy elérje célját a szigetországban, mert akkor más katolikus európai országokban is elkezdhetik az abortuszellenes akcióikat. 
 
ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ