Cropped landscape
Külföld
Potápi Árpád János: A családok kiemelt helyet kapnak a következő négy évben
2018-05-2613:45
A családok kiemelt helyet kapnak a következő időszak nemzetpolitikájában, a negatív demográfiai folyamatokat meg kell fordítani - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek szombaton Szarajevóból, ahol a Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című konferencián szólalt fel.
"Ha nem lesznek utódaink, nem lesz nemzetpolitikánk, és nem lesz nemzetünk sem" - hangsúlyozta a politikus a konferencián, amely az első olyan rendezvény a volt Jugoszlávia területén, ahol az ott működő magyar intézményeinek képviselői oszthatták meg tapasztalataikat. 

Ezeket a közösségeket a hasonló történelmi múlt jellemzi - magyarázta Potápi Árpád János, majd hozzátette: ezen felül például Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Montenegróban alapvetően a mai Vajdaság, illetve a régi Dél-Magyarország területéről érkezett emberek leszármazottai élnek, akik a később tanulmányok, munka, vagy családi kapcsolatok miatt érkezettekkel együtt képezik a magyar közösségek magját. 

A konferenciának helyet adó Boszniában néhány száz fős magyar közösség él, de "ők is szeretnének megmaradni magyarnak, és mi támogatjuk őket ebben" - tette hozzá. 

Potápi Árpád János aláhúzta: az utóbbi időszak legjelentősebb nemzetpolitikai eredménye a nemzet közjogi egyesítése, a kettős állampolgárság megadása, valamint a magyar-magyar kapcsolatrendszer jelentős erősítése volt. 

Emellett nagyon fontos, hogy az elmúlt években megkezdődött a szülőföldön való boldogulás erősítése, "az, hogy gazdaságilag is erősítsük meg a magyarságot". A szülőföldön való boldogulás területén kiemelt jelentőségű a magyar családok megerősítése mind gazdaságilag, mind az intézményrendszer tekintetében - mondta. 

Mindezek mellett a politikai intézményrendszer megtartása és megerősítése is lényeges. Fontos, hogy a magyar szervezetek és a magyar pártok mindenhol legyenek ott a helyi politikában, önkormányzatokban, területi egységekben és országosan is - húzta alá. 

A Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című kétnapos rendezvény keretében kiállítást és népzenei műsort is szerveztek a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék egy-egy régió kultúráját és sajátosságait.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ