Cropped landscape
Külföld
Václav Klaus: Gratulálok Magyarországnak és Orbán Viktornak!
2018-05-2606:00
A volt cseh államfő, Václav Klaus Budapesten, az ECHO TV-nek adott exkluzív interjúban gratulált hazánknak és Orbán Viktornak azért, mert aktív résztvevője a nemzetközi politikának. Hozzátette, hogy szeretné, ha hazája politikusai is hasonlóan cselekednének. Václav Klaus kitért a migráció problémájára is, amelyről azt mondta: szponzorálják, szervezik az európai politikai elitek – mindezt téves alapon és téves ideológiából teszik.
Csehország másként lát dolgokat, mint Lengyelország vagy Magyarország – jelentette ki Václav Klaus. Ha a jövőben el akarunk érni valamit, akkor az országokon belül kell kezdeni az építkezést és nem nemzetközi léptékben – tette hozzá.

Egy korábbi interjúban azt mondta a cseheknek is szükségük van Orbán Viktorra nemcsak a magyaroknak. 
Magyarországon háromszor is jártam négy hónap alatt, ami azt jelenti, hogy itt valami történt. Magyarország egyedülálló ország, amely úgy döntött, hogy nem egyszerűen passzív tárgyként szenvedi a nemzetközi erőket. Magyarország úgy döntött aktív résztvevője lesz a nemzetközi politikai életnek. Gratulálok Magyarországnak, gratulálok a miniszterelnök úrnak! Sajnálom, hogy a saját hazám nem így jár el.
A volt cseh államfő kitért könyvére is, amelyben szigorúan megkülönbözteti az egyéni bevándorlás témakörét, ami egy normálisan, lassan, evolúciós alapon, évszázadokon, évezredeken át megvalósuló folyamat. Ezt egyáltalán nem ellenzem – tette hozzá. 
 
Hozzátette: 
A tömeges migrációt viszont szervezni kell, ez spontán módon nem alakul ki. Nem hiszek abban, hogy mondjuk egy titkos kapcsolat révén a szírek, afgánok, koszovóiak pont ugyanabban a pillanatban együttesen döntenek úgy, hogy menjünk Európába. Ezt szponzorálják, szervezik az európai politikai elitek – mindezt téves alapon, téves ideológiából teszik.
Nem a migránsokat hibáztatom, nem őket kritizálom, hanem az európai politikai elitet, mert az ő felelősségük a jelenlegi zűrzavar
- zárta gondolatait Václav Klaus. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ