Cropped landscape
Külföld
Az Európai Unió az elnökválasztás megismétlésére szólította fel Venezuelát
2018-05-2815:11
A számos szakember által csalásnak minősített elnökválasztás megismétlésére szólították fel Venezuelát, valamint célzott szankciókat helyeztek kilátásba hétfői találkozójukon az európai uniós tagállamok külügyminiszterei.
A tárcavezetők brüsszeli tanácsülésén elfogadott közös nyilatkozatban hangsúlyozták: a legutóbbi fejlemények nyomán még messzebb került a venezuelai belpolitikai válság tárgyalásos rendezésének a lehetősége.
    
Rámutattak, hogy az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, nem tartották tiszteletben a politikai sokszínűség, az átláthatóság, a demokrácia, a jogállamiság követelményeit, így az eredmény "nélkülöz minden hitelességet".
    
Kiemelték, komoly akadályokat gördítettek az ellenzéki pártok részvétele elé, kiegyensúlyozatlan volt a választási bizottság összetétele, igazságtalan feltételek uralkodtak, ráadásul számos szabálytalanságról érkezett bejelentés.
    
Az uniós külügyminiszterek végezetül újabb célzott büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba a venezuelai rezsim egyes tisztségviselői ellen. Bennfentes források szerint ugyanakkor Nicolás Maduro elnök valószínűleg nem kerül majd fel a szankciós listára. A korlátozásokról várhatóan június 25-én születik majd hivatalos döntés.
    
Michael Roth német külügyi államminiszter rövid sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.
    
Május 20-án alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek, ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen. 
    
Venezuela a világ legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, mégis csődközeli állapotba került Nicolás Maduro vezetése alatt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ