Külföld
Európai Bizottság: Eltérően értékeli a lakosság és a vállalati szféra a bírói függetlenséget Magyarországon
2018-05-2812:50
Eltérően ítéli meg a bíróságok függetlenségét Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra; friss felmérések szerint a cégek képviselői jelentősen rosszabbnak látják a helyzetet, mint az állampolgárok - derült ki az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett jelentéséből.
Az eredménytábla összehasonlító áttekintést ad az uniós tagállamok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről. A jelentés számos táblázatot tartalmaz, és különböző szempontok szerint veti össze az egyes országok bíróságainak hatékonyságát, ügyintézési idejét, az elintézett és elintézetlen ügyek mennyiségét, valamint az igazságszolgáltatási rendszer társadalmi beágyazottságát, megítélését.

Utóbbi szempontcsoportba tartozik a bírói függetlenség országon belüli megítélése, de itt lényeges különbség van a lakosság és a cégvezetők véleménye között.
Magyarországon a 28 tagország közül az állampolgárok a tizenegyedik, a vállalatok pedig a hatodik legrosszabbra értékelték az igazságszolgáltatás függetlenségét.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ