Cropped landscape
Külföld
„Mr. Megszorítás” vélhetően nem kap bizalmat az olasz parlamentben
2018-05-2820:48
Nem emlékszik hasonlóan erős üzenetre Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő annak kapcsán, hogy „Mr. Megszorítás”, vagyis Carlo Cottarelli közgazdász, a Nemzetközi Valutalap egy korábbi magas rangú tisztségviselője kapott kormányalakítási megbízást Olaszországban. A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa Napi aktuális című műsorunkban felhívta rá a figyelmet, Sergio Mattarella olasz államfő egy kormány megalakulását akadályozta meg, amelyet a választópolgárok 40 százaléka támogatott. Tanács-Mandák Fanni nbem zárja ki azt sem, hogy egy esetleges előrehozott választáson Silvio Berlusconi visszatérése érdemben át tudja rendezni az olasz belpolitikai életet. 
Az olasz elnök vasárnap este jelentette be, hogy a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott és ezért nem fogadta el az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát. Ez az M5S-Liga kormányalakításának végét jelentette. 
 
Carlo Cottarelli a kormányalakítási megbízás után azt ígérte, hogy nagyon rövid idő alatt elkészül a kormánynévsorral, ami újabb kritikákat váltott ki az olaszokból, mert úgy vélik, azt egy nap alatt nem lehet összeállítani. 

Tanács-Mandák Fanni a vezető olasz politikusok nyilatkozata alapján arra számít, hogy az olasz szakértői kormánynak nem fog bizalmat szavazni a római parlament. Hozzátette: ekkor is gyakorlatilag kormányt tudnak alakítani, viszont a mandátum sokkal rövidebb időre szól és nem lesz meg a 2019. évi költségvetés kidolgozása, csak a nyári események időszakát fogják vinni. 
 
Kérdésre válaszolva, az Olaszország-szakértő felidézte Silvio Berlusconi közvetlen utalást ugyan nem, de közvetve tett utalást arra, hogy élne a lehetőséggel és indulna előrehozott választáson. Tanács-Mandák Fanni hozzátette: Berlusconi esélyes jelölt lenne, számokban mérhető esélye van. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ