Cropped landscape
Külföld
Pakisztáni volt titkosszolgálati vezető: A hatóságok tudtak Oszama bin Laden jelenlétéről
2018-05-2821:12
A pakisztáni titkosszolgálat (ISI) vélhetően tudott arról, hogy Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezér Pakisztánban tartózkodik, és átadta őt az Egyesült Államoknak - állítja a szolgálat volt vezetője nemrég bemutatott könyvében, ellentmondva országa hivatalos verziójának. A hadsereg hétfőn bejelentette, hogy emiatt vizsgálatot indított ellene.
Aszad Durráni altábornagy - aki 1990 és 1992 volt az ISI vezetője - a múlt héten Újdelhiben mutatta be A. Sz. Dulattal, az indiai külföldi hírszerzés volt vezetőjével és egy indiai újságíróval közösen írt, "The Spy Chronicles: RAW, ISI and the Illusion of Peace" (Kémkrónikák: a RAW, az ISI és a Béke Illúziója) című könyvét.
    
Pakisztán hadserege a könyv tartalma miatt vizsgálatot rendelt el Durráni ellen, aki a kötetben több olyan titkot is felfed, amely eltér a hivatalos állásponttól. A pakisztáni vezetés ugyanis azt állította: nem tudott arról, hogy a volt terroristavezér az országban van, és az amerikai akcióról is csak bin Laden likvidálása után értesült. 
    
Az altábornagyot hétfőn bekérették a pakisztáni hadsereg főhadiszállására. Az ügyet egy másik tábornok vezette vizsgálóbizottság fogja részletesen vizsgálni - mondta közleményében Aszif Ghafúr dandártábornok, a fegyveres erők szóvivője. Megtiltották Durráninak, hogy elhagyja az országot.
    
A könyvben Durráni azt állítja, hogy az ISI valószínűleg tudott arról, hogy az al-Kaida akkori vezetője, Oszama Bin Laden Pakisztánban tartózkodik, s valószínűleg maga az ISI adta át őt Washingtonnak kölcsönösen egyeztetett procedúra keretében.
    
Az ISI volt vezetője szerint pakisztáni részről azért tagadják, hogy bármi közük volt Oszama bin Laden elfogásához, mert - mint fogalmaz - "kellemetlen helyzetbe hozta volna a vezetést" az a hír, miszerint Iszlámábád együttműködött az Egyesült Államokkal egy olyan ember kiiktatásában, akire Pakisztánban sokan hősként tekintettek.
    
Durráni szerzőtársa, az indiai A. Sz. Dulat a könyvben hasonlóan vélekedett a volt al-Kaida-vezér kézre kerítésével kapcsolatosan, vagyis szerinte is bin Ladent Pakisztán "dobta föl" az Egyesült Államoknak.
    
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel 2011 május 2-án végeztek az amerikai különleges erők az északkelet-pakisztáni városban, Abbotábádban. A pakisztáni hadsereg állítása szerint csak ezen a napon értesültek az amerikai akcióról is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ