Cover
Külföld
Több ország ellenzi a migránsok elosztását
2018-05-2806:30
Horst Seehofer, németország, migráns
Kitart az új típusú német menekültszállások, az úgynevezett Anker-központok mellett Horst Seehofer szövetségi belügyminiszer, akit a tartományok közül csak Bajorország és Szászország támogat ebben nyíltan. A migránsokat védők úgy vélik, családokat nem lehet Anker-központokban elhelyezni, a gyerekeknek óvodára és iskolára, nem pedig tömegszállásra van szükségük.
Kiállt tegnap a Bild am Sonntagnak adott interjúban az úgynevezett Anker-központok mellett Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, miután bírálatok érték az egyelőre kísérleti jelleggel tervezett menekültszállásokat.

A megérkezés, a döntés és a visszaküldés kifejezések német megfelelőinek kezdőbetűiből elnevezett első Anker-központok szeptemberre állnának fel. Az egyenként nagyjából 1500 fős szállásoktól Berlinben azt várják, hogy az egyedülálló menedékkérők legfeljebb 18, a családosok pedig hat hónapot várakoznának itt, amíg el nem bírálják a kérelmüket.

Az elutasítottakat hazatoloncolnák. Politikailag azt a célt is szolgálnák a szállások, hogy mivel a menedékkérők elkülönültebben élnének a német lakosságtól, a két csoport közötti súrlódások nem hajtanák a bevándorlásellenes párt, az Alternatíva Németországnak malmára a vizet.

A 16 német tartomány közül többet is említettek azok között, amelyek otthont adhatnának az első központoknak, de most csak Bajorország és Szászország lelkes. Noha Seehofer azt mondta: a tartományokkal folytatott párbeszéd során készség mutatkozott a kísérleti Anker-központok kialakítására, a hét végén több tartományi vezető is bírálta ezeket.

Anke Rehlinger Saar-vidéki miniszterelnök-helyettes úgy vélte, semmi értelme megtorpedózni az olyan jól működő menekültintegrációs rendszert, mint amilyennel szerinte az ő tartománya büszkélkedhet. Észak-Rajna–Vesztfália illetékes minisztere, Joachim Stamp konkrét előrelépést sürgetett a „show-műsor-viták” helyett.
Boris Pistorius alsó-szászországi belügyminiszter szerint lehet, hogy akár alkotmányt is módosítani kell a hatáskörök új felosztása miatt. Segélyszervezetek azt kifogásolja: a 18 éven aluliaknak nem tömegszállásra, hanem óvodára és iskolára van szükségük, hogy biztonságban és egészségesen fejlődhessenek.

Seehofernek nemcsak az Anker-központok jelentenek fejfájást. A minap bejelentette, hogy szervezeti és akár személyi következményei is lesznek a szövetségi menekültügyi hivatalnál történt jogsértéseknek, aminek brémai kirendeltségénél felfüggesztették a döntéshozatalt.

Egy nemrég kirobbant sajtóbotrány nyomán indított felülvizsgálat kimutatta: ügyvédi irodák segítségével szándékosan megszegtek jogszabályokat és belső előírásokat. Így legkevesebb 1200 olyan menedékkérő jutott menekültstátushoz, akinek a kérelmét el kellett volna utasítani.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ