Cropped landscape
Külföld
Két rendőrt és egy civilt agyonlőtt egy férfi Liege-ben
2018-05-2914:00
Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a kedd délelőtti liege-i lövöldözés ügyében, amelynek során egy férfi két rendőrrel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.
Az RTBF belga közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a férfi az ország keleti részében fekvő Liege központjában tüzet nyitott a járőröző rendőrökre, majd bemenekült egy közeli iskolába, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.
   
A lövöldözésben két rendőr és egy civil életét vesztette, két másik rendőr pedig megsebesült.
   
A különleges egységek kivezényelt tagjai végül agyonlőtték a támadót.
   
A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.
   
Catherine Collignon, a városi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című napilap mindazonáltal azt közölte névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt Collignon nem erősítette meg.
   
Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

Terrorcselekmény miatt indítanak nyomozást 
Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak
 - nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője. 
    
Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 33 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből. 
    
A gyanúsítottat, akinél eredetileg kés volt, délelőtt járőrök állították meg az utcán Liege központjában, mire rátámadt az őt igazoltató rendőrökre, s elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt, és elmenekült. A támadó mindhárom halálos áldozata nő volt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ