Cropped landscape
Külföld
Soros György hálózata áll Nikola Gruevszki elítélése mögött
2018-05-2916:50
Az Alapjogokért Központ szerint Soros György hálózata áll Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök elítélése mögött.
A szervezet keddi elemzése úgy véli, hogy a hálózathoz tartozó civil szervezetek keltette káoszban megbuktatták "a tömeges migrációt ellenző kormányfőt", majd az Európai Unió és az Obama-adminisztráció nyomására felállított speciális ügyészi szervezet révén jogilag is ellehetetlenítették. 
   
Gruevszki kormánya komoly eredményeket ért el a migráció feltartóztatásában, ezért a Macedóniában is igen aktív Nyílt Társadalom hálózat és szövetségesei őt terveik akadályaként, veszélyforrásként azonosították 
- írták.
    
Az elemzés szerint Soros György hálózata a migrációs útvonalak szempontjából fontos Macedóniát kísérleti labornak tekintette, hogy "kipróbálják, eszméik hogyan működnek a gyakorlatban".
    
Ennek a kísérletnek a része a macedón belpolitikai élet instabilitásának kihasználása, további destabilizálása - írták. 
    
A politikai nyomásra létrehozott speciális ügyészi szervezet révén pedig "sakkban tarthatóak azok, akik nem osztják a nyílt társadalom határok és határvédelem nélküli ideáját" 
- vélekedik az Alapjogokért Központ.
    
Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt május 23-án két év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság hivatali visszaélés vádjával. A vád szerint Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, voltaképpen saját maga számára 600 ezer euróért (191,28 millió forint).

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ