Cropped landscape
Külföld
A liege-i merénylő a támadás előtti éjszakán is gyilkolt
2018-05-3021:00
A három halálos áldozatot követelő liege-i támadás feltételezett elkövetője már a merénylet előtti éjszakán meggyilkolt egy embert Belgiumban - közölte szerdán Jan Jambon belga belügyminiszter. Időközben az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a liege-i támadást. A dzsihadisták a szócsövüknek tekinthető Aamák "hírügynökségen" keresztül tettek közzé közleményt, melyben azt állítják, hogy az elkövető "a kalifátus egyik katonája" volt.
A tárcavezető a belga RTL-nek adott interjújában megerősítette, hogy a Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is a 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi műve. 
    
Michael Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt találták meg. A férfi korábban Hermann rabtársa volt. Sajtóhírek szerint halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert megtalálták a tettes autójában, Liege-ben. 
    
Benjamin Hermann, akit hétfőn engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra, másnap hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében található Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. 
    
A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített. 
    
"Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására" - szögezte le Jambon. 
    
A nőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jambon is meglátogatta. "Bátran viselkedett, és elképzelhető, hogy segített megakadályozni a további vérontást az iskolában" - mondta a belügyminiszter. 
    
A belga szövetségi ügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást, de a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című újság mindazonáltal arról számolt be egy videofelvétel alapján, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. 
    
Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel. 
    
Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ