Cropped landscape
Külföld
A német uniós biztos szerint a piacok majd megtanítják az olaszoknak, hogy szavazzanak helyesen
2018-05-3007:26
Velős véleményt mondott az olaszországi helyzetről Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.
Olaszországban igen furcsa helyzet állt elő. Hiába győztek ugyanis elsöprő erővel a bevándorlásellenes erők, Sergio Mattarella baloldali államfő azonban — kvázi saját önkényének megfelelően — elgáncsolta a kormányalakítást.

Mattarellának egészen pontosan Paolo Savona gazdaságiminiszter-jelölttel akadt problémája, – mivel Savona túlságosan euroszkeptikus álláspontot képvisel – így megakadályozza a jelölését. Erre pedig Giuseppe Conte, a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom és a Liga miniszterelnök-jelöltje bejelentette visszalépését, és hogy nem kíván kormányfő lenni.

Az olaszországi helyzetet pedig most Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is kommentálta, méghozzá elég erősen.

A piacok majd megtanítják az olaszokat arra, hogy szavazzanak helyesen
– ezzel sikerült kommentálnia az eseményeket.

A bejegyzésre Nigel Farage brit politikus is reagált Twitteren, aki undorítónak nevezte a megjegyzést, hozzátéve, hogy ezzel csak növelik az olaszok euroszkepticizmusát. A mondat egyébként egy interjúból származik, amit a Deutsche Welle készített a biztossal, de még a publikálása előtt kikerült Twitterre egy beharangozó, a fenti idézettel. Később a lap azt mondta, nem szó szerinti idézet volt, de Oettinger lényegében tényleg ezt mondta.

Nem sokkal ezután az Öt Csillag Mozgalom kiadott egy közleményt, amelyben felszólítják Jean-Claude Junckert, hogy határolódjon el Oettinger mondataitól. 

Junckernek kötelessége megvédeni a demokráciát, és minden állampolgár választáshoz való jogát. Nem mondhatja meg sem egy német uniós biztos, sem egy pénzügyi spekuláns, hogyan szavazzanak az olaszok
– áll az olasz párt közleményében. 
 
Mivel Juncker demokráciafelfogása eddig is igen érdekes volt, ezért az talán nem meglepő, hogy a botrányos kijelentésre eddig nem reagált. Ezt Donald Tusk tette meg helyette Twitteren, aki a következőkkel kommentálta az esetet: 

Azt kérem minden EU-s intézménytől, hogy tartsák tiszteletben a választók akaratát. Nekünk szolgálnunk kell őket, nem pedig kioktatnunk.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ