Cover
Külföld
Mégsem lesz kötelező a kereszt kifüggesztése a bajor állami intéményekben
2018-05-3017:47
Mégsem lesz minden állami fenntartású intézményben kötelező a kereszt kifüggesztése Bajorországban, a németországi tartomány kormánya a tiltakozás hatására több területet kivont a kötelezettség hatálya alól - jelentették szerdán német hírportálok.
A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztériumában megerősítették a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap beszámolóját, amely szerint a pénteken életbe lépő kereszt-kihelyezési kötelezettség nem vonatkozik az egyetemekre és főiskolákra, a múzeumokra és a színházakra. Ezekben az állami intézményekben nem kötelező, hanem csak ajánlott a kereszt kifüggesztése június 1-jétől - pontosította a minisztérium a kormány határozatát, miután egyetemi, főiskolai hallgatók, tudósok és művészek is tiltakoztak a kötelezettség ellen.

A Süddeutsche Zeitung idézte a tárca egy szóvivőjét, aki kiemelte, hogy ragaszkodnak a kultúra és a művészet szabadságához, és arra számítanak, hogy a két terület intézményei "biztosan együtt tudnak élni" a kötelezettség bevezetése helyett tett ajánlással. A lap egy sor intézmény vezetőjénél érdeklődött arról, hogy miként viszonyulnak a kormány áprilisban hozott határozatához, amely szerint "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" az állami szféra valamennyi hivatali épületében el kell helyezni egy keresztet, a bejárat térségében, jól látható helyen. 

Több intézményvezető jelezte, hogy nem hajlandó végrehajtani a határozatot. Így például Michael Krüger, a Bajor Szépművészeti Akadémia elnöke közölte: "nincsen kifogásunk semmiféle kereszttel szemben, de ott kell kifüggeszteni őket, ahová tartoznak: a templomban".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ