Cover
Külföld
Soros György bejelentette, új európai tervét
2018-05-3006:31
soros györgy, Európai Unió, soros-terv, magyarország
Egy újabb Soros-terv körvonalai rajzolódnak ki a milliárdos tegnap megjelent írásából, amelyet ide haza a Hvg.hu közölt Hogyan mentsük meg Euró­pát? címmel. A nemzetközi tőzsde­spekuláns szerint az Európai Unió léte veszélybe került, a fenyegetést azonban az ő értelmezési keretében nem a migráció vagy az értéksemlegesség, esetleg az őshonos nemzetek népességcsökkenése jelenti, hanem a bezárkózás, a nemzeti szuverenitás védelme és a szigorú monetáris politika.
A veszélyforrások között említette Orbán Viktort is, aki Soros György véleménye szerint arra törekszik, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakciójának a vezetését és a Néppárt élén kísérletet tegyen az uniós alapelvekkel teljesen ellentétes irányba kormányozni az EU-t.

Soros ezt megengedhetetlennek tartja, mert számára az Európai Unió a nyílt társadalom megtestesülése volt a múltban, és azt akarja, hogy a jövőben újra azzá váljon. Ehhez elengedhetetlennek tartja a legális bevándorlás ösztönzését, valamint egy, a tagállamok jelentős eladósodásának lehetőségét is magában hordozó „afrikai Marshall-segély” meghirdetését.

Utóbbi évi 30 milliárd eurót emésztene fel becslései szerint, és együtt járna a bevándorlás megszervezésével. A migrációs helyzet kezeléséből pedig kizárná a tagállamokat, azt teljes egészében uniós ügynökségekre és civil szervezetekre bízná.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján a cikket a Magyar Idők kérdésre úgy kommentálta: a milliárdos nem tett le arról, hogy Európát a bevándorlás célpontjává tegye, a határvédelmet a nemzetállamok helyett az NGO-kra, Brüsszelre bízná.
Ez pedig ellentétes azzal, amit a magyarok akarnak
– hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy Soros György most arról ír, hogy a migrációs politikának önkéntes alapon kell működnie, Dömötör Csaba felhívta a figyelmet: Soros korábban még azt hirdette, hogy ha az elosztási mechanizmus nem lesz egy kötelező, állandó eleme a menekültügyi rendszernek, akkor az össze fog omlani.
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász meglátása szerint Soros György spekulánshoz méltóan keveri a lapokat. 

Az amerikai milliárdos szokásos fórumán, a Project Syndicate-en jelöli meg az EU – véleménye szerint – három legfontosabb problémáját: a menekültválságot, amely valójában migrá­ciós krízis, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokat, amelyeket leginkább az IMF erőltet rá a nemzetállamokra és a dezintegrációt, amelynek első példájaként a brexitet említi.

Afrikai Marshall-terv, legális bevándorlás és a Berlin–Párizs-tengely erősítése – ugyanaz a kotta, mint eddig, csak a hangzás újszerű – teszi hozzá Lomnici. Az alkotmányjogász szerint Soros burkoltan az Európai Egyesült Államok megalapítása mellett érvel, és úgy tünteti fel magát, mint akinek bármiféle szerepe vagy feladata lenne az unió problémáinak megoldásában.

Európa védelmét jelenleg kizárólag a nemzetállami keretek tudják biztosítani. És persze azt is tudjuk, hogy a szerző végső célja az európai kontinens tekintetében a betelepítés, az eladósítás és a térdre kényszerítés. Egy dologban viszont egyet lehet érteni Sorossal, hogy most Európa léte forog kockán. Csak azt hallgatja el, hogy ebben neki óriási felelőssége van – zárta gondolatait Lomnici.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ