Cropped landscape
Külföld
Háttérkép: Hol van itt kérem demokrácia?
2018-05-3120:12
Olaszország, V4, kohéziós pénzek, Sergio Mattarella
Hogy demokrácia lenne az, hogy Olaszországban az államfő tesz a nép akaratára, vagy hogy az EU olyan nemzetektől szeretne pénzt elvenni, akik hosszú évek óta betartják a játékszabályokat? Ezekről beszélgetett Bayer Zsolt állandó vendégeivel Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal az ECHO TV Háttérkép című műsorában. 
Az egyetlen elfogadható értelmezése az olaszországi eseményeknek az, hogy gyakorlatilag a vesztésre álló régi elitek élethalál harca zajlik - fogalmazott Bayer Zsolt, aki pofátlan dolognak tartja, hogy Sergio Mattarella olasz államfő egy olyan figurát kért fel a kormányalakításra, aki annak a régi elitnek az ikonikus alakja, melyről az olasz állampolgárok a választásokon egyértelműen kinyilvánították, hogy nem akarják többé. 

Az olasz köztársasági elnök úgy döntött, hogy tesz a demokráciára - jelentette ki Bayer. 
Bogár László szerint abban a pillanatban, amint a globális pénzhatalmi rendszer lokális érdekeit bármi veszélyezteti, brutálisan és nyíltan félretolja az egész demokratikus paravánt és világossá teszi, hogy a „világot én irányítom” és a jelenlegi olaszországi helyzetben ez még inkább így van. 

Az Európai Unió költségvetési biztosa, Günther Oettinger fogalmazta meg a lényeget. Azt mondta, 

„a piacok megtanítják majd az olaszokat helyesen szavazni”
- tette hozzá a közgazdász, aki szerint a mostani helyzetből nehéz arcvesztés nélkül kijönni. Megjegyezte, a világ nem úgy működik, ahogy azt régen mesélték nekünk, demokratikusan. Aki ezek után is elhiszi, hogy érvényesülhet a nép akarata, akkor onnantól kezdve megáll a tudománya mindnyájunknak…

Vajon mit tett Mattarella eddig? 

Boros Imre a következőket mondta az olasz államfőről: 
Eközben a nemzetközi sajtó hónapok óta azzal van elfoglalva, hogy beleégessék a köztudatba, Orbán és a Fidesz miatt az unió elfogja venni a kohéziós pénzeket. Majd múlt héten kiderült, az EU tényleg csökkenti a támogatást, méghozzá 25 százalékkal a tervek szerint. De nem Orbán és a Fidesz miatt és nem csak tőlünk, hanem egységesen a V4-ektől terveznek elvenni a következő költségvetési ciklusban. A pluszpénzt pedig odaadják a görögöknek, spanyoloknak, olaszoknak, azoknak, akik semmilyen uniós tagsági feltételt nem teljesítettek az elmúlt években - fejtette ki Bayer Zsolt. 
Bayer Zsolt felháborodásának adott hangot annak kapcsán, hogy az EU megvonja a támogatást a V4-es nemzetektől, amelyek minden előírást betartanak és olyan országoknak adják oda, amelyek évtizedek óta fittyet hánynak az uniós szabályokra. 
Boros Imre közölte, azért kapkodnak mert jövőre EP-választás lesz, és addig megpróbálnak mindent lenyomni a torkunkon, pl. a migránsügynek is próbálnak jogi keretet adni, hogy a választások után létrejövő parlament ne tudjon rajta változtatni. 
A Háttérképben téma volt még a kijevi álgyilkosság illetve az elmúlt napokban történt súlyos autóbalesetek miértjei is. 
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ