Cropped landscape
Külföld
Robbanásszerűen nő a bevándorlók száma a Nyugat-Balkánon
2018-05-3108:48
A nyugat-balkáni migrációs útvonalon egyre aggasztóbb a helyzet, a keletről érkező bevándorlók számának újabb, robbanás­szerű növekedésére figyelmeztettek. A jó idő, a szíriai válság eszkalálódása, illetve a törökországi választások együttesen taszítják lépéskényszerbe Európát.
Még jó ideig nem lélegezhet fel a kontinens a tömeges bevándorlási hullám alól. Az uniós nagykövetek keddi tanácskozásán mutatták be azokat a  dokumentumokat amelyek arról  számolnak be, hogy Törökországból egyre több migráns indul útnak, ám ezúttal nem az Égei-tenger telik meg gumicsónakokkal, hanem a mindössze 130 kilométeres görög–török szárazföldi határszakaszon tűnnek fel a bevándorlócsoportok. A reménytelen szíriai helyzet, a török választási kampány menekültellenes hangulata, illetve a lelassult áttelepítési program egy­aránt súlyosbítja a migrációs helyzetet.

Dimitrisz Avramopulosz migrá­ciós ügyekért felelős biztos a hónap elején nyilvánosságra hozott adatai alátámasztják a félelmeket. Eszerint csak ebben az évben több mint 6100 határsértőt regisztráltak a görög–török szárazföldi határon, ami kilencszeres növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. További 9300 menedékkérő a tengeri útvonalon érkezett az Égei-szigetekre.

A keleti helyzet kísértetiesen hasonlít a 2016. végi állapotokra, amikor az EU folyamatosan a migránsok Törökországba visszaküldésére, illetve a zsúfolt hotspotok rendezésére szólította fel a görögöket. A bizottsági dokumentumok szerint most sincs jobb ötlet: Brüsszel újfent a törökökkel való hatékony együttműködést és migrá­ciós ütemtervet követel Athéntól, amiért cserébe a görögök már lassan 561 millió eurót költhetnek a menekültpolitikára. Sajtóforrások szerint a görög kormány máris ígéretet tett rá, hogy hamarosan új menekültügyi törvénnyel állnak elő.

Ami a török felet illeti, kétség sem férhet hozzá, hogy az EU-nak továbbra is szüksége van Ankara segítségére. Ahogy jelentésükben írják, az unió és Törökország közötti, 2016-os menekültügyi egyezség kiemelkedő jelentőséggel bír a görög területek tehermentesítése során. Az erősödő migrációs nyomást már a Nyugat-Balkánon is érezni. Bosznia-Hercegovina és Montenegró után tegnap Szlovénia jelezte: a szlovén rendőrség naponta ötven migránst tartóztat fel a határokon.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ