Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: A magyar kormány felháborítónak tartja és visszautasítja az UNHCR felszólítását
2018-05-3114:34
Felháborítónak tartja és visszautasítja a magyar kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalának felszólítását arra, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.
Ezt a nyilatkozatot a tények ismeretének teljes hiányában tették
 - hangsúlyozta Szijjártó Péter.  

A magyar kormány visszautasítja azt a megközelítést, miszerint a migráció alapvető emberi jog - tette hozzá. 

"Az az alapvető jog, hogy a magyar emberek a saját otthonaikban biztonságban élhessenek, a migráció pedig nem, ahogy a határsértés sem az, miközben a határok védelme az országok kötelessége" - fogalmazott a külügyminiszter.

A kormány kedden nyújtotta be a "Stop Soros" törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Pascale Moreau, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa hivatalának európai igazgatója kedden kiadott közleményében azt írta, hogy "a menedékkérés alapvető emberi jog, nem bűncselekmény".

Szijjártó Péter jelezte: a magyar kormány felháborítónak tartja, hogy az ENSZ tisztségviselői a magyar emberek alapvető jogait veszélyeztetik a nyilatkozataikkal.

Nem fogadjuk el, hogy a magyar emberek létező emberi joga fölé helyezze valaki a migrációhoz fűződő nem létező jogot 
- hangsúlyozta.  

Szijjártó Péter elmondta: hivatalos levélben is emlékeztette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalát arra, hogy az ENSZ érdekeit kell képviselnie, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországról úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket. 

Az UNHCR ugyanis előzetesen nem konzultált a magyar kormány a törvényjavaslat hátteréről - közölte. 

"Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ tisztségviselői alapvető információk hiányában tesznek nyilatkozatokat az ENSZ tagállamainak intézkedéseiről" - mondta a külügyminiszter. Az ENSZ alkalmazottai kötelesek a tagállamokkal konzultálni és a velük való egyetértésben eljárni" - tette hozzá.

A külügyminiszter szerint "nonszensz, hogy az ENSZ egyik tisztségviselője a migránsok képviseletét előbbre valónak tartja, mint az ENSZ-tagállamok képviseletét és a velük történő konzultációt". 

Szijjártó Péter leszögezte: "a magyar kormánynak senki nem adhat ultimátumokat, Magyarország szuverén ország, amelynek polgárai a közelmúltban hoztak világos döntést arról, hogy milyen irányban szeretnék látni hazájuk jövőjét".

Magyarország támogatja az Európai Unió törekvését arra, hogy minél több és minél ambiciózusabb szabadkereskedelmi megállapodást kössön, de elvárja a magyar érzékenységek figyelembe vételét  - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet miniszteri értekezletén.
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ