Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett
2018-05-3106:08
magyarország, szijjártó péter, keresztény-zsidó
Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett, és büszke az országban élő zsidó közösségre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Washingtonban.
A tárcavezető a washingtoni izraeli nagykövetségen helyi idő szerint szerda este Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtti beszédében kiemelte: Budapesten a Dohány utcai zsinagógához nagyon közel található az egyik legnagyobb katolikus templom, ami jól illusztrálja, hogy a zsidó és keresztény emberek békében élhetnek együtt Magyarországon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ugyanakkor Nyugat-Európában sokak szerint egyfajta posztkeresztény, posztnemzeti korszak van, pedig ha Európa megfeledkezik a zsidó-keresztény örökségéről, arról, hogy Európa nemzetekből áll, nagyon sokat veszíthet.

Mint mondta, Magyarország büszke az ott élő zsidó közösségre, amely nagyban hozzájárult az ország fejlődéséhez. A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - emlékeztetett.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, fair megítélése mellett a nemzetközi ügyekben. A két országot sok szál köti össze, így az is, hogy a saját polgáraik biztonságát elsődlegesnek tartják - mutatott rá.

Szijjártó Péter felidézte: Budapesten született Herzl Tivadar, a modern izraeli állam megálmodója. Izrael erős ország erős nemzettel - fűzte hozzá.
Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövet arról beszélt, hogy rendkívül jók a magyar-izraeli kapcsolatok, és számos területen egyre szorosabbá válik az együttműködés a két ország között. Mindkét országnak fontos az innováció, amely egy újabb, a két országot összekötő szál - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: Izrael nagyra értékeli a Magyarországhoz fűződő barátságát és az ország támogatását, kiállását Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben. Izrael ugyancsak nagyra értékeli, hogy a magyar miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - közölte.
Ron Dermer elmondta: nem véletlen, hogy Magyarországon él a második legnagyobb zsidó közösség Európában.

Szijjártó Péter Washingtonban tett látogatásáról ITT olvashat bővebben. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ