Cover
Külföld
Angela Merkel: Erős és cselekvőképes Európai Unióra van szükség
2018-06-0106:13
Angela Merkel német kancellár az olasz és spanyol kormányválságok tükrében egy erős és cselekvőképes Európai Unió fontosságát hangsúlyozta csütörtökön portugáliai látogatásának másnapján.
Mint mondta, az EU nehéz helyzetben van, ezért együttműködésre van szükség az uniós reformok előrevitelében, a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés mielőbbi elfogadásában és a bankunió megvalósításában. „A nehéz helyzetekre nem azzal reagál az ember, hogy panaszkodik, hanem azzal, hogy megfelelő döntéseket hoz” – emelte ki a kancellár azt követően, hogy António Costa portugál miniszterelnökkel találkozott. Merkel rávilágított, hogy az uniós büdzsé elfogadása „olyan nehéz lesz, mint a kör négyszögesítése”.
Mint mondta, nagy kihívások elé néznek, mivel a nettó befizető Nagy-Britannia uniós kiválása éves szinten 12 milliárd eurós lyukat üt a költségvetésen, miközben egyre több feladatot kell ellátni.
A kormányalakítással küzdő Olaszországról Merkel elmondta: ki akarják várni az új kabinet megalakulását, s nyitottak akarnak lenni az új kormánnyal folytatandó konstruktív párbeszédre. Hozzáfűzte: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy jó együttműködés valósuljon meg Róma és Berlin között.

Szót ejtett arról is, hogy Portugália a bizonyíték arra, hogy a válságokat le lehet küzdeni, és kilátástalan helyzetből egyfajta mintaországgá lehet válni, amelynek jól növekszik a gazdasága, csökken a munkanélkülisége, s az adósságait a határidők előtt tudja rendezni. Merkel hozzátette: nem kevésbé fontos a politikai stabilitás, amelyért sokan irigylik Portugáliát.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ