Cover
Külföld
ENSZ: Egy tucat migránssal végeztek emberkereskedők Líbiában
2018-06-0116:27
Tizenkét emberrel végeztek emberkereskedők, miután mintegy 200, Eritreából és Szomáliából érkező migráns próbált meg elmenekülni fogságukból - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője a világszervezet genfi székhelyén tartott sajtótájékoztatón.
William Spindler szerint az incidens május 23-án, a fővárostól, Tripolitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Baní Valídban történt.

A túlélők beszámolója szerint tüzet nyitottak rájuk menekülés közben. Elmondásuk szerint az emberkereskedők kínozták és kizsákmányolták őket, volt, akit már három éve fogva tartottak.

A líbiai hatóságok a Tripolitól 28 kilométerre délre található Kaszír bin Gasír város hivatalos fogva tartási központjába szállították azt a 140 embert, akinek sikerült elmenekülnie az emberkereskedőktől.  

Az ENSZ-ügynökség meggyőződése szerint továbbra is sok menekültet és migránst tarthatnak fogva Baní Valídban vagy környékén.
Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. Eltérő becslések szerint hatszázezer és egymillió közöttire tehető az országban tartózkodó migránsok száma.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ