Cropped landscape
Külföld
Kormányellenes tüntetés volt Rómában
2018-06-0121:31
Alig tette le hivatali esküjét pénteken Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és az általa vezetett,  az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga közös kabinetje, máris kormányellenes tüntetésre került sor Rómában. 
A Róma szívében lévő Santissimi Apostoli téren az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD), illetve különböző EU-barát mozgalmak aktivistái  gyűltek össze, hogy Európa, illetve az Európai Unió tiszteletben tartására  szólítsák fel az új olasz kormányt. A tüntetők egyben Sergio Mattarella államfővel való szolidaritásukat is kifejezésre kívánták  juttatni, mivel az államfő  megakadályozta az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savona pénzügyminiszterré történő kinevezését. 

Az olasz elnök döntésével a Liga és az M5S éles bírálatait váltotta ki, de a kormányalakításra irányuló egyeztetések ennek ellenére folytatódtak, míg végül a pénzügyi tárca élére a pártfüggetlen Giovanni Tria lett kinevezve. A 81 éves Savona pedig a kisebb presztízzsel járó EU-ügyi miniszteri tisztség birtokosa lett. 

Köszönjük Mattarella elnök, hogy rákényszerítette a populistákat, hátráljanak egy lépéssel
 -  nyilatkozta  a tüntetők egyike. 

Az akción részt vett Maurizio Martina, a PD ügyvivő főtitkára, illetve a Paolo Gentiloni vezette korábbi kormány több minisztere is. 

Az új kabinet egy szélsőjobboldali kormány, amelynek megalakulását Európa-szerte az újfasiszták éljenzése kíséri. Minden erőnkkel fel fogunk lépni ellene a parlamentben és az országban is
 - írta Matteo Orfini PD-elnök Twitter-üzenetében. 

Szombatra egyébként az Öt Csillag Mozgalom jelentett be nagygyűlést Rómában az új kormány megalakulásának megünneplésére. Június 2-án ünneplik az olasz Köztársaság Napját. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ