Cropped landscape
Külföld
Közös határellenőrzés az illegális migráció megfékezésére
2018-06-0119:06
migráció, határellenőrzés, embercsempészet
Közös határellenőrzésbe kezdett Ausztria és Németország. A közös művelet tanulságait három hónap múlva vonják majd le. Az akcióban a hatóságok szigorúbban átvizsgálják a tehervonatokat. Eközben a horvát rendőrök még mindig keresik annak a mikrobusznak a sofőrjét, aki csaknem 30 migránst szállított illegálisan és az egyenruhások többszöri figyelmeztetése ellenére sem állt meg. Sőt a férfi megpróbálta elgázolni a rendfenntartókat.
A bajor rendőrség tavaly mintegy 1000 bevándorlóra bukkant a tehervonatok átvizsgálása során. A migránsok főként olyan szerelvényekre másznak fel, amelyek kamionokat szállítanak. Elbújnak a ponyvák alatt vagy két teherautó között rejtőznek el. 

2017-ben 14 600-an próbáltak meg Ausztriából Németországba jutni. 
Berlin és Bécs ezért összefogott annak érdekében, hogy megfékezzék a bűnözést és az illegális bevándorlást. 

Péntektől a két állam közös határellenőrzésbe kezdett. 
Az akció részeként az osztrák-olasz határon, valamint a Brenner-hágónál is együttesen járőröznek majd. 

A bosnyák-horvát határ térségben is folyamatosan emelkedik a migránsok száma. Boszniában ötezren torlódtak fel, amire korábban nem volt példa. A határ közelében szerdán este egy menekültekkel teli kisbuszt üldöztek a horvát rendőrök. Miután az osztrák jármű a többszöri figyelmeztetés ellenére sem állt meg és a sofőr el akarta gázolni az egyenruhásokat, rálőttek a kocsira. 

Elis Zodan a zárai (Zadar) rendőrkapitányság szóvivője közölte: a furgonban 29 iraki és afgán menekültet találtak. A migránsok illegálisan lépték át a határt az embercsempészek segítségével. A rendőrök 2 gyermeket eltaláltak. Őket kórházba szállították, állapotuk stabil. A mikrobusz sofőrje elmenekült a helyszínről. Őt helikopterekkel és nyomkövető kutyákkal még mindig keresi a rendőrség. 

Anton Drazin a zárai rendőrkapitányság vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy gyerekek sérültek meg az akció során. Mint mondta, a rendőrség elsődleges célja, hogy védje a határokat és fellépjen az embercsempészek ellen. Nem a bevándorlók ellen akartak fellépni, csak a bűnözőkkel szemben – magyarázta. 

Szakértők eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a legújabb menekülthullám nem Szíriából, hanem Törökországból és Görögországból fog indulni. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ