Cropped landscape
Külföld
Letette a hivatali esküt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök
2018-06-0117:06
Letette pénteken Sergio Mattarella államfő előtt a hivatali esküt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, és az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormányának tagjai.
Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta. Ez az első alkalom, hogy az Európai Unióban két olyan populista erő kerül kormányra, amely nyíltan bírálja az Európai Unió politikáját - emelték ki a hírügynökségek, utalva arra: két újnak számító olasz pártról van szó, amelyek a "változás kormányát" ígérték az olaszoknak a pénzügyi politikától a migrációig.

Az új kormányban Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát is kézbe veszi, Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot kapja meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek, a két párt szinte ugyanannyi tárcát kapott az új kabinetben. A két miniszterelnök-helyettes a kormányfő után tette le a hivatali esküt a Quirinale-palotában, a köztársasági elnök székhelyén, őket követte a kormány többi tagja.

Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át; ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet kíván szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével. Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és nem engedi a "nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést". 

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt. Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését; Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt. A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot. 

Kormányét bemutatva csütörtök este Giuseppe Conte kijelentette: az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét.

Esküszöm, hogy hűséges leszek a köztársasághoz, hűen tisztelem annak alkotmányát és a törvényeket, és tisztségemet a nemzet kizárólagos érdekében látom el
- mondta el minden egyes kormánytag Mattarrella elnök előtt.

Az ünnepélyes eskütétel után az új kormány a kabinet székhelyére megy, ahol átveszi a kormányzást Paolo Gentiloni távozó miniszterelnöktől.
Gentiloni jelképesen egy csengőt ad át Contének, amellyel a kormányfő a kormányülések kezdetét jelzi. 

Az 53 éves volt jogászprofesszorról és kormányáról a jövő héten tart bizalmi szavazást az olasz parlament, amelynek mindkét házában kényelmes többsége van mind a Ligának, mind az 5 Csillag Mozgalomnak. 

Tusk és Juncker is gratulált az új olasz kormányfőnek

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke levélben gratulált Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök kinevezéséhez, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban minden korábbinál nagyobb szükség lesz az egységre és a szolidaritásra. 
 
Tusk levelében aláhúzta, Contét olyan időszakban nevezték ki miniszterelnöknek, amely Olaszország és az egész Európai Unió számára is döntő fontosságú, amikor a közös kihívások leküzdése érdekében nagyobb egységre és több szolidaritásra van szükség, mint valaha. "Közösségünk csak akkor lesz gyümölcsöző, ha tiszteletteljes párbeszéden és lojális együttműködésen alapul" - fogalmazott. 
    
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén gratulált az olasz miniszterelnök kinevezéséhez. Juncker levelében kijelentette, az uniós bizottság a reformok útján járó Olaszország mellett áll és figyelemmel kíséri az Európai Unió jövője szempontjából fontos elvárásait és javaslatait. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ