Cover
Kultúra
Semjén Zsolt: Missziót teljesítenek az Europassio kongresszusának résztvevői
2018-06-0113:11
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint az Europassio szövetség 34. kongresszusának résztvevői nemcsak kulturális szereplők, hanem missziót teljesítenek, a mai ellenszélben óvják, őrzik az évszázados európai hagyományokat. A kormányfő helyettese erről a kongresszus vendégeit köszöntve beszélt pénteken a Parlamentben.
Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a résztvevők ápolják és idehozták az európai keresztény kultúra egyik lényeges művészeti ágát, a középkori hagyományokon nyugvó szakrális passiók világát. Mostanra azonban már nem csupán művészeti és esztétikai kérdésekről van szó - emelte ki a miniszterelnök-helyettes. Rámutatott: Európa nem csupán kultúra, nem csupán életérzés, nem csupán földrajzi és gazdasági adottság, hanem lélek. "De most ez az Európa, a mi szeretett Európánk, Michelangelo és Mozart, Kant és Shakespeare, Goethe és Raffaello, Salvador Dalí és Bartók Béla Európája félelmetesen megváltozott. Hogy mennyire, azt naponta látjuk." - fogalmazott. 

Kiemelte: ma, amikor a keresztények üldözése világprogram lett, ma, amikor Európa elutasítja a keresztény jelképeket, ma, amikor meghatározó európai hatalmak vezetői tétlenül nézik egy másik világvallás erőszakosan térhódító hatalmát, akkor "befejezhetjük az esztétikai elemzéseket". A miniszterelnök-helyettes szerint ki kell mondani: a kongresszus résztvevői, akik jóhiszeműen összegyűltek egy művészeti seregszemlére, az európai keresztény passiók találkozójára, már nemcsak kulturális szereplők, nemcsak egy régi európai hagyomány mai képviselői. Ők már egy misszió résztvevői, akik a mai ellenszélben óvják és őrzik az évszázados európai hagyományokat, akik ragaszkodnak elődeik évszázados hagyományaihoz. 

Egy misszió képviselői, akik látják a mai gyorsuló világ eltorzulását és mégis azt választják, hogy megőrzik a múlt értékeit, megőrzik Európát, megőrzik a keresztény civilizációt - mutatott rá a kormányfő helyettese. Hozzátette: soha nem hitte volna, hogy életében még egyáltalán hősies tett és feladat, és nem is veszélytelen feladat lesz Európában, "a mi Európánkban" a kereszténység melletti kiállás. Ezt legalább még a dómok őrzik, az építészet, mint a megfagyott zene ódon köveivel még mutatja az irányt - fogalmazott Semjén Zsolt. 
Kitért arra is, hogy Budaörs rendezi az idei találkozót, ami szavai szerint nem véletlen, hiszen itt 1933-ban rendeztek először sokszereplős passiót az oberammergaui játékok mintájára. 
Kezdeményezője, szövegírója és rendezője Bató Géza volt - idézte fel, hozzátéve: a háború utáni kommunista évtizedekben nem engedélyezték a nagy létszámú és nyilvános egyházi rendezvényeket. Csak a rendszerváltás után, 2003-ban újították fel, Merényi Anna átdolgozásában és kiegészítéseivel - ismertette. Semjén Zsolt örvendetesnek nevezte, hogy napjainkban reneszánszát éli ez a szakrális műfaj, egyre több ország egyre több településén mutatják be különböző csoportok a passiójátékot, gyakran hatalmas, több száz fős statisztériával. A Europassion egy európai passiójátszó-csoportokat tömörítő szervezet. A tagság minden olyan csoport számára lehetséges, akik Krisztus szenvedését állítják színpadra, és készen állnak a csatlakozásra.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ