Cover
Külföld
A jogállamiság és a demokrácia fontosságát hangsúlyozta a német elnök Varsóban
2018-06-0520:45
A jogállamiság és a demokrácia fontosságát hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német elnök Varsóban, ahol kétnapos látogatást kezdett kedden.
"Szuverén Európa csak akkor létezhet, ha mindenki ragaszkodik a közös értékekhez és szabályokhoz" - mondta a politikus egy konferencián, amelyet
Lengyelország függetlensége helyreállításának az idei, századik évfordulója alkalmából rendeztek. 

"Ezeknek az alapértékeknek a keretein belül minden ország maga határozhatja meg a demokráciáját és jogállamiságát" - mondta. 
Az Európai Unió azzal vádolja a jobboldali lengyel kormányt, hogy megsérti a jogállamiság elveit igazságügyi reformjaival, amely bírálói szerint támadás a bírói függetlenség ellen. 

"Nagyon sokat veszíthetünk. Ha az Európai Unió kohéziója megtörik, senki közülünk nem nyerhet nemzeti szinten - figyelmeztetett Steinmeier. 
Andrzej Duda lengyel elnök a látogatás adta alkalmat kihasználva megerősítette a német vezető előtt, hogy Lengyelország ellenzi a kétsebességes Európa elképzelését. Varsó "a szabad és szuverén nemzetek" Európáját támogatja, amelyek egyenlőek, és "ugyanazokat az előnyöket élvezik" - mondta. 

Országa támogatja az Európai Uniót és "reméli, hogy egyetlen Európa-ellenes mozgalom sem szerez elég erőt ahhoz, hogy aláássa a nagy európai projektet" - jelentette ki. 

Kettejük közös sajtóértekezletén Duda elmondta, Steinmeier javaslatot tett arra, hogy jövőre közösen emlékezzenek meg a második világháború kitörésének 80. évfordulójáról. A lengyel elnök az újságírók előtt köszönetet mondott vendégének ezért a kezdeményezésért. 

A második világháború 1939. szeptember 1-jén vette kezdetét Lengyelországnak a náci Németország általi lerohanásával. 
Duda aggodalmát fejezte ki a német államfőnek az Északi Áramlat-2 gázvezeték tervezett építése miatt. Szavai szerint ez a projekt fenyegetést jelent az egész térség számára. 

Lengyelország évek óta ellenzi az Oroszországot a Balti-tenger alatt Németországgal összekötő, már működő Északi Áramlat-1 párjának megépítését, aminek révén megduplázódna az a gázmennyiség, amelyet Oroszország képes Európa közepébe szállítani az újonnan kiaknázott szibériai mezőkről. 

Vendéglátójának szavaira Steimeier azzal reagált, hogy "a német szövetségi kormány semmilyen csővezetéket nem épít", de tudatában van a projekt politikai vonzatainak és a saját felelősségének. Berlin azon fáradozik, hogy az Északi Áramlat-2 a félelmekkel ellentétben ne váltsa ki az Ukrajnán keresztüli gázszállításokat. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ