Cover
Külföld
Donald Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozója a szingapúri Sentosa szigetén lesz
2018-06-0520:51
A Fehér Ház  kedden bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójára a szingapúri Sentosa szigetén kerül sor. A találkozót - mint a szóvivő előző nap közölte -  június 12-én helyi idő szerint reggel 9-kor (közép-európai idő szerint hajnali 3-kor) tartják.
Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Twitter-bejegyzésben  kedden  arról tájékoztatott,  hogy a találkozó helyszíne Sentosa sziget Capella nevű szállodája lesz. 

Sentosa Szingapúr déli partjainál fekszik, híres üdülősziget, turistaparadicsomként emlegetik. Itt található a városállam külügyminisztériuma, valamint az Egyesült Államok nagykövetsége is. 

Hétfőn a szingapúri kormány bejelentette, hogy június 10. és június 14. között "különleges övezetté" nyilvánítja a szigetet, ami azt jelenti, hogy szigorúbb ellenőrzéseket vezetnek be a szigetre belépőknek, s megnövelik a rendőrök létszámát is.   

A washingtoni Fehér Ház szóvivője korábban elmondta:  a két ország képviselői az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben egyeztetnek a közelgő csúcstalálkozóról. 

A tárgyalás napirendjéről - a kezdési időponton túl - részleteket egyelőre nem lehet tudni. 

A amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó létrejötte nemrég kétségessé vált, mert Trump lefújta az eseményt Phenjan szerinte ellenséges megnyilvánulásai miatt. Múlt héten azonban az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökét, aki átadta neki Kim Dzsong Un levelét. Trump a Kim Dzsong Un "jobbkezeként" számon tartott politikussal folytatott egyórás megbeszélés után közölte, a szingapúri csúcsot a korábban megbeszélteknek megfelelően mégis megtartják.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ