Cropped landscape
Külföld
George Friedman: Kelet-Európa az EU legígéretesebb régiója
2018-06-0519:24
Bukásra van ítélve az Európai Unió, a szabadkereskedelmi egyezmények pedig hátrányt jelentenek a kis országoknak - erről George Friedman beszélt az ECHO TV stábjának. A Budapesten született, de már az USA-ban felnőtt stratéga elemzéseire, tanácsaira a Pentagontól a Kremlig a világ minden fővárosában éberen figyelnek a biztonságpolitikusok.
A mi problémánk Európával az, hogy egy olyan szerződésben állunk velük, melynek ők nem tudnak eleget tenni, mivel nem fejlesztették haderejüket
- hívta fel a figyelmet George Friedman.

A stratéga hozzátette: „az én generációm egyes tagjai számára - akik például Németországban szolgáltak – ez, az európaiak súlyos árulásának számít.” Hozzátette: ha az európaiakra nyomást gyakorolnak akkor kétségbeesetten keresnek valakit, aki ezt ellensúlyozná.
Fontos megérteni azt, hogy az Európai Unió miért nem számít
- emelte ki.

George Friedman kifejtette: az USA csak a GDP 12%-át exportálja, melynek fele a NAFTA országokba irányul. Hozzátette: ezért nem érinti az USA-t az, hogy az EU mit csinál.
Amikor Önök Európára gondolnak, akkor az EU-ra gondolnak. De ha mi gondolunk Európára, valójában a NATO-ra gondolunk
- tette hozzá.
Magyarország és Kelet-Európa jövőjével kapcsolatban az USA-ban felnőtt stratéga azt mondta: az a szabályrendszer, melyben e térség él és dolgozik korlátozza a kockázatviselést és visszaveti a vállalkozásokat. Inkább az amerikai, és kevésbé az európai modellt kellene követni – fűzte hozzá, kiemelte: így a gazdaság csúcstechnológiára, magas szintű innovációra és kreativitásra épülhetne.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ