Cover
Külföld
Menekültügyi szigorításokat vezetett be a bajor kormány
2018-06-0520:59
Menekültügyi szigorításokat vezetett be a bajor tartományi kormány, a kedden elfogadott program a többi között a menedékkérők pénzbeli juttatásainak csökkentéséről és szállásaik ellenőrzésének erősítéséről szól.
Bajorország meg akarja mutatni, hogy "a jogállam működik", és menekültügyi programjával "példakép" lehet más német tartományok számára - hangsúlyozta Markus Söder tartományi miniszterelnök a kormány ülése után.

A "rossz ösztönzők" megszüntetése érdekében Bajorország szakít azzal a gyakorlattal, hogy "fizetést" adnak a menedékkérőknek, így ahol csak lehet, áttérnek a természetbeni juttatásokra - tette hozzá.

Joachim Herrmann belügyminiszter elmondta, hogy a kormány ragaszkodik a rendhez és a biztonsághoz a menedékkérőket befogadó szállásokon és környékükön, ezért megalakítanak egy rendőrségi akciócsoportot, amelynek az a feladata, hogy megadja "a jogállam gyors válaszát" a rendbontó menedékkérőknek. 

Aki erőszakos cselekményekre vetemedik vagy randalírozik, az "eljátszotta a vendégjogát" - mondta.

A program azt is tartalmazza, hogy a közhasznú munka területén további ötezerrel növelik a menedékkérők által betölthető állások számát, és szigorúbban fellépnek az ilyen munkalehetőség elől kitérő emberekkel szemben. 

Aki Bajorországban akar élni, annak dolgoznia is kell a közösségért - indokolták a döntést a kormányülésről kiadott tájékoztatóban. 
A természetbeni juttatásokkal és a közmunka lehetőségének bővítésével "világossá tesszük, hogy a menedékjog nem a szociális ellátórendszert célzó bevándorlást szolgálja, hanem nagy humanitárius érték a valóban védelemre szoruló emberek számára" - mondta a bajor belügyminiszter.

A tartományi kormány egyebek mellett tervezi, hogy az elutasított és hazatoloncolásra jelölt menedékkérők elszállításáért felelős szövetségi rendőrség mellett a tartományi rendőrség is szervez hazatoloncolásokat. A program tartalmazza azt is, hogy mind a hét fő közigazgatási egységben - kerületben - kiépítik az előző bajor kormányfő, Horst Seehofer vezette szövetségi belügyminisztérium terveiben szereplő új típusú befogadóközpontokat. A megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak nevezett létesítményeket, amelyek arra szolgálnak, hogy az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig elhelyezzék a menedékkérőket.

A bajor kormány a keddi ülésén elfogadta az úgynevezett határrendőrségről szóló belügyminisztériumi előterjesztés is. Az új rendőrségi szervezet júliustól működik majd, ötszáz fővel. A létszámot 2019-től évente százzal növelik, így 2023-ban már ezer rendőr védi Bajorország határát. A passaui központtal működő határrendőrség a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséggel együttműködve dolgozik, részt vesz a zöldhatár ellenőrzésében és az országhatártól számított 30 kilométeres zónában végzendő úgynevezett mélységi határellenőrzésben is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ