Cropped landscape
Külföld
Salvini–Soros szópárbaj
2018-06-0507:20
Szó- és nyilatkozatpárbajt vívott egymással George Soros és Matteo Salvini, de Brüsszelnek mindketten azt üzenték: jobban teszi, ha nem hagyja cserben Olaszországot a bevándorlási válságban. 
Ha Oroszország támogatja Matteo Salvini belügyminisztert és az új olasz kormányt, arról a közvéleménynek is joga van tudni – jelentette ki George Soros egy Trentóban tartott tanácskozáson a la Repubblica olasz lap beszámolója szerint. A milliárdost aggasztja Oroszország növekvő európai befolyása, és szerinte Moszkva nagyon nagy hatással van az új olasz kormányra. Soros veszélyesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök politikáját is, de azt hangsúlyozta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megsemmisíteni akarja Európát, hanem ki akarja használni a kontinenst. 

Egyetlenegy lírát, eurót vagy rubelt sem kaptam Oroszországtól. Szerintem Putyin az egyik legnagyobb formátumú államférfi, és szégyellem magam, hogy Olaszországba meghívnak felszólalni egy olyan gátlástalan spekulánst, mint Soros
– reagált a Liga politikusa.
 
Soros már a Corriere della Serra hasábjain szombaton megjelent írásában is támadta az új olasz kormányt, de annak hatalomra kerüléséért az elhibázott uniós migrációs politikát okolta, amely „igazságtalan” volt Olaszországgal. Ha az Európai Unió arra akarja használni a helyzetet, hogy „megleckéztesse” az új olasz kormányt, a „saját sírját ássa meg” – írta a cikkben a milliárdos, aki szerint az egyetlen megoldás az, ha Brüsszel „pénzügyi kompenzációt” nyújt Rómának a befogadott bevándorlókért. Soros az írásban állítja, hogy sosem tartotta megoldásnak a kötelező kvóta szerinti áttelepítést, mert Magyarország és Lengyelország ellenállna.
 
Salvini egyébként erős figyelmeztetést küldött az uniónak, amikor hétfőn azt írta Twitter-üzenetében, hogy a bevándorlás nem maradhat tovább kizárólag olasz probléma, ha Európa nem segít, „más utat kell keresnünk”.
 
Vasárnap Szicíliában járva Salvini már üzent a többi uniós tagországnak is, amikor kijelentette, hogy az olasz sziget „nem lesz Európa menekülttábora”, és hozzátette, hogy vége a jó időknek az illegális bevándorlók számára, „ideje csomagolniuk”.
 
Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ