Cropped landscape
Külföld
Az Európai Unió Bírósága már a melegházasság tagállami elismerésére is kötelezhet
2018-06-0606:49
Az Európai Bíróság döntése szerint ugyanazok a jogok illetik meg az azonos nemű párokat az Európai Unió teljes területén, akkor is, ha valamely tagállam törvénye erről másként rendelkezik. Tehát az unió központi bírósága hozott egy törvényt, ami az összes tagállamot kötelezi - hívta fel rá a figyelmet a Figyelő.
Ez a modern, nagyon liberális demokrácia, ami annyira veszi figyelembe a népek önrendelkezését, hogy még azt sem dönthetjük el magunk, mit tartunk házasságnak és mit nem. 
Noha a tagállamok szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik‑e, vagy sem az azonos nemű személyek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják valamely uniós polgár szabad tartózkodáshoz való jogát azzal, hogy nem uniós állam állampolgárságával rendelkező, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való tartózkodáshoz való származékos jogot
- áll a bíróság sajtóközleményében. Értsd: olyan törvényt hozol, amilyet csak akarsz, a gyakrolatban úgysem az fog érvényesülni, ha mi úgy döntünk.

Nem, ez nem arról szól, hogy ki toleráns a melegekkel, és ki nem! Itt arról van szó, hogy a nemzeti közösségeknek vannak saját szabályai, amelyeket maguk hoznának meg, annak rendje és módja szerint. Megválasztott parlamenten keresztül. Tetszik tudni, ahol a törvények születnek elvileg. De mindez teljesen fölösleges, hiszen egy nemzetközi tojásfejű társaság bármikor eltörölheti a nemzeti parlamentek által hozott szabályokat, és újakat hozhat helyettük.

Az ügy alapjául az amerikai Clai Hamilton és a román Adrian Coman ügye szolgált.

A két férfi 2012-ben kért letelepedési engedélyt Bukaresttől Clai Hamilton számára, ám nem kapták meg, arra hivatkozva, hogy a román törvények nem ismerik el az azonos neműek házasságát. Ugyanakkor a szabad mozgásról szóló uniós törvény a bíróság döntése szerint felülírja ezt.

“Románia fellebbezhet a döntés ellen, ami ezzel együtt is komoly jelzés az azonos neműek kapcsolatát jogilag el nem ismerő uniós országok irányába” - örvendezik az Euronews.Tényleg ennyire örömteli pillanat, amikor kiderül, hogy nem mi hozzuk a saját törvényeinket!?

Figyelo.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ