Cover
Külföld
Valószínűleg nem lesz megállapodás az EU-csúcsig a menekültügyi rendszer reformjáról
2018-06-0616:22
Nem közeledtek az álláspontok a menekültügyi rendszer reformjáról az Unió belügyminisztereinek tanácsülésén, így nem valószínű, hogy a következő EU-csúcsig megállapodás születik. Az Unió migrációügyi biztosa, a kompromisszum és a szolidaritás fontosságát emelte ki. Az új olasz kormányfő azonban már kedden kijelentette, véget vetnek a bevándorlási biznisznek, ami a hamis szolidaritásból fakad.
Bizakodva érkeztek a belügyminiszterek Luxemburgba, hogy előrelépést érjenek el a közös uniós menekültügyi rendszer reformjában - hamar kiderült azonban, hogy egyelőre nem lesz megállapodás. Ennek egyik oka, hogy az új olasz kormány megalakulásával Róma álláspontja változott az ügyben. Az uniós migrációügyi biztos arról beszélt, hogy a dublini rendszer halott, a reform azonban nem - mindenképp kompromisszumra kell jutni. 

A bevándorlás az életünk részévé vált, nekünk pedig jobban fel kell készülnünk. Vállalnunk kell és meg kell osztanunk egymással a kötelezettségeinket. És szolidaritást kell mutatnunk a bevándorlók felé is

 - fogalmazott Dimitrisz Avramopulosz. 
 
Hiába sürgette azonban a migrációügyi biztos a kompromisszumot, ez egyelőre nem jöhet létre, mert az országok már az alapvető rendelkezésekben sem értenek egyet. 
 

Nem csak Olaszország kritizálja a dublini rendszert, a Visegrádi államoknak és több dél-európai országnak is komoly aggodalmai vannak. És a német kormány sem ért egyet több lényeges ponttal
 - magyarázta a német belügyi államtitkár, Stephan Mayer. 
 
 
A legkomolyabb aggodalmat jelenleg Róma okozza. Kedden az olasz parlament felsőháza bizalmat szavazott az Öt Csillag Mozgalom és a Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új kormánynak. A miniszterelnök kijelentette: védelmet nyújtanak a legálisan érkező bevándorlóknak, de szigorúan kívánnak fellépni az embercsempészekkel szemben. 

Véget fogunk vetni a migrációs biznisznek. Véget vetünk ennek az üzletnek, amely a hamis szolidaritásból fakad
- fogalmazott Giuseppe Conte, hozzátéve, hogy sosem voltak és sosem lesznek rasszisták, hiába próbálják ellenfeleik ezt sugallni. 
 
A kormányfő kijelentése azt mutatja, hogy az új olasz vezetés európai szinten is változást szeretne a bevándorlás kezelésében annak ellenére, hogy a jelek szerint továbbra is támogatják a kvótarendszert. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ