Cropped landscape
Külföld
Végleg visszavonul a politikától a leváltott spanyol miniszterelnök
2018-06-0612:40
Mariano Rajoy leváltott spanyol miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy végleg visszavonul a politikától. Rajoy kedden lemondott a konzervatív Néppárt elnöki tisztségéről, miután a spanyol parlament előző héten megvonta a bizalmat kormányától.

"Az a szándékom, hogy végérvényesen visszavonulok a politizálástól; van más dolog is, amit csinálhatok az életben" - mondta a 63 éves Rajoy egy privát rádióadónak. 
    
"Hihetetlenül mozgalmas politikai életem volt, és úgy gondolom, hogy nincs értelme tovább maradni" - tette hozzá. 
    
Rajoy 15 évig volt a spanyol belpolitikai élet meghatározó alakja. Politikai karrierje 1981-ben kezdődött szűkebb hazájában, Galiciában. 2004 óta állt a Néppárt élén, az országot pedig 2011 decembere óta vezette. Kormányfőként több politikai és gazdasági válságot megélt, köztük a recessziót követő megszorításokat és a katalán függetlenedési kísérletet. 
    
A spanyol demokrácia négy évtizedes történetében először váltott le kormányt bizalmi szavazással a parlament múlt pénteken. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. Rajoy utódjává a szocialista Pedro Sánchezt választották meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ